PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

Pengumuman!

Maaf.. tak sempat nak jenguk pun blog nih...
tapi, tak de laa nak biarkan macam tuh aje..
skang nih bz skeet..
bz ngan blog baru... hehe..
jom usha blog baru aku...
www.hanirzamiharbi.com
fanpage facebook
jangan lupa like skali erk fanpage facebook aku..hehehe..




Malas konon!.. dalam diam...

Ntah! konon malas.. tapi, dalam diam... amik ko! siap create header lagi.. cantik tak cantik blakang kira la kan??... tapi, tuh laa dia hasil keje orang2 yang tak kreatif macam aku.. aku tak reti nak guna photoshop bagai... aku buat ngan photoscape jer..

serious wei.. aku memang tak reti nak edit gambo guna photoshop tuh.. aku guna photocopy photoscape jer.. nih sume jejai a.k.a armoo2 la nih... dia yang ajar aku guna photoscape.. nak tunggu kak nurul a.k.a pu3mawar nak ajar aku photoshop?... ntah bile...  

korang tolong tengok sat.. antara header yang nih...


atau yang nih...



korang rase... mane 1 yang comel laaa kat pandangan mata korang... kalo pandangan mata aku... yang tak reti pasal edit2 gambo nih.. nampak macam da cun da.. ye laa.. hasil keje editor yang tak kreatif....

nak tengok percubaan2 sebelum nih? klik jerr kat cnie... <header>

delete blog? aku? ntah!


Skang nih aku sgt malas nak update blog.. aku sendiri tak tau nape.. aku rasa sangat malas.. nak delete terus blog nih bleh tak? tak pe kan?...ari tuh beria2 kate nak update blog balik... sampai laaa nih harooommmmmmmmm!! aku rasa macam da tak suitable ngan aku laa.. ade citerr dalam hati aku nih.. tapi, aku tak tau nak citer macam mana.. aku tau aku tak sebaik mana.. tapi, aku pun tak seteruk mana..

Sejak akhir2 nih, aku rajin sangat mengusha blog-blog yang bercorak keagamaan nih.. timbul keinsafan... sebab tuh aku rasa macam nak delete terus je blog nih... tapi, aku sayang blog nih... dalam blog nih macam2 citerr ade.. ade yg baik.. tp macam banyak yang buruk... aku ade pilihan lain ke?...

atau pun, bleh tak kalo aku delete entry2 yg berbaur negatif je?.. alaaa.. entry2 yang ala2 mengata menghina tuh... sebab aku rasa berdosa pada diri aku... aku tulis entry tuh pun sebab rasa tak puas hati ngan orang tuh je... tapi, aku tak hengat.. aku pun manusia biasa gak.. dia pun manusia gak.. same cam aku.. tak baik laaa kan kalo aku terus membenci dia... tak pe laa.. kalo aku rase nak menulis lagi... aku try tulis yg baik2 jerr...

bukan stakat blog jerr.. dalam fb..twitter.. pun aku banyak mencarut gak... tetiba aku rase diri aku macam sangat annoying laa plak... kan? mengutuk orang sana-cnie.. da laa aku nih pun tak perfect.. lagi nak ngata orang kan?... aku harap korang tolong laa doakan aku same ye... aku tak nak jadi mulut jahat lagi.. tapi, kalo terpaksa.. tak pe kan???....

emosi tak stabil wei... bukan sebab period.. tapi, ntah!... aku yang tak stabil sbenarnya... *jiwakacau... mood swing jerr..... mesti korang kate aku tak tetap pendirian kan???.... tak kisah la ye... if aku ade kerajinan nak menulis & ape yang aku tulis tuh sesuatu yang bleh menyinggung prasaan korang.. korang tegur laaa ye... **tegur jangan tegur dalam comment.. tapi tegur thru emel pun bleh... sebab kan.. kalo korang tegur dalam ruangan comment tuh... nanti citerr jadi panjang... elok sorang je yg marah kat aku.. nanti bile bace comment2 tuh... bertambah lerr plak orang yang menyampah ngan aku nanti... bleh kan???...

**kite tak tau bile hari mati kite... kite jugak tak tau bile hari kiamat tuh akan tiba... aku cuba nak jadi baik.. kalo tak 100%.. berubah skeeet2 pun bleh laa kan??..

**kalo tetibe aku tertuwit bahasa carutan.. pls!!.. tolong tegur bleh?... sebab kalo aku da start mencarut... sampai ke petang laa jawabnye.... plsssss..

[Sekadar menulis] : Engkau, aku dan dendam!

Peringatan : Tiada kaitan dengan yang masih hidup atau pun yang telah mati. Hanya sekadar tulisan.

******************************************************************

As a human, mampu tak engkau nak maafkan orang yang pernah menyusahkan hidup engkau? Engkau pun berdendam dengan dia kan? Engkau tak pernah dan tak akan mampu memaafkan kesalahan-kesalahan yang pernah dilakukan terhadap engkau kan? Aku faham perasaan engkau.. Sebab, kita sama sahaja. Aku juga pernah alami keadaan itu.

Ini bukan tentang hati atau perasaan yang dicurangi.. bukan! Bukan sama sekali. Ini tentang masa depan engkau yang sudah dimusnahkan dengan sengaja. Kalau tak sengaja pun, mana ada orang yang meraikan hari dia diperkosa. Dinoda! Gila! Ya!.. kerana itu engkau dan aku perlu meneruskan dendam itu. Dendam kepada mereka yang telah meragut kesucian kita.

Aku faham! Aku tahu negara kita ada undang-undang. Engkau dan aku nampak polis berseragam biru berkeliaran di luar sana. Tapi, engkau dan aku tak perlukan mereka. Mereka tidak perlu masuk campur urusan ini. Dendam ini hanya ada engkau, aku dan dia. Tiada orang lain. Ingat! Tiada orang lain.

Arghhh! Engkau persoalkan aku? Engkau lupa? Bukankah dia orangnya yang merosakkan segalanya? Bukankah dia orang yang merentap kesucian engkau? Dia kan? Dia orangnya kan? Eh! Engkau dah kenapa? Engkau takut? Takut diapa-apakan lagi? Engkau tak perlu risau. Selagi aku ada, engkau akan selamat.  Engkau mesti berpegang teguh dengan apa yang telah aku janjikan. Engkau jangan risau!

Engkau nak maafkan dia? Mengapa hati engkau dah tak sekeras batu? Kenapa engkau dah tak macam dulu? Eh! Engkau dah lain.. dah tak sama! Mana perginya engkau yang pernah aku kenal? Engkau bukan begini orangnya. Engkau sama macam aku. Degil! Keras hati! Bukan semudah itu engkau nak maafkan dosa-dosa orang lain. Apatah lagi dia yang telah menodai engkau.

Musykil! Aku musykil. Begitu cepat engkau berubah. Engkau bukan lagi orang yang aku kenal dulu. Dan, terus-terang! aku mula membenci engkau. Engkau sudah tidak layak untuk berkawan dengan aku. Engkau berhati tisu. Tidak sama macam aku. Engkau benar-benar sudah berubah! Sudah! Jangan dekati aku lagi. Biarkan aku menjauh!. Aku benci untuk berkawan dengan engkau semula. Aku tak mahu! Bila aku sudah putuskan begini maka akan beginilah selamanya. Aku benci engkau yang berhati tisu! 

 *******************************************************************

Aku pun musykil gak.. agak2 korang tau tak sape 'aku' tuh? Actually, ape yang aku tulis nih tak de kene-mengene ngan orang yang masih hidup or orang yang da mati.. sipi pun tak de! aku saja nak tengok sama ada aku masih bleh menulis ngan baik atau tak... nak menguji diri-sendiri..

kalo korang rajin, korang bleh panjangkan lagi cerita nih.. janji korang tau sapekah 'aku' yang ade dalam citer di atas... bukan tuh jerr.. tajuk pun aku tak tau nak letak ape... korang tolong aku bleh? aku macam nak sambung citer nih.. tapi blom ade idea lagi... korang tolong aku eh!

rindu nak naik train!

Dulu.. Time baru2 kaween.. Nih laa dia kawasan jajahan aku.. Pepagi buta da ade kat cnie.. Bukan g mane pun.. Kalo tak naik dari batu 3.. Aku naik dari seksyen 19.. Mesti turun kat cnie.. Sebab time tuh aku keje kat pejabat tenaga keje subang.. Nih laa dia tempat aku berpijak hari2.. Ntah! Ape mimpi semalam.. Memula konon nak naik train g midvalley.. Tapi, aku da tak de member kat situ.. Bosan ler plak... So, aku amik keputusan untuk naik train balik shah alam jerr...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Setia City Mall!

Setia City Mall da bukak laaa wei... tapi, masih banyak lagi kedai2 yang blom bukak... aku da ronda da smlm... banyak kedai2 branded weii...

Mango
Max-tino
Mothercare
Aldo
Bata
Clarks
Primavera
La Senza
F.O.S
Giordano
Padini
Tropicana life
Zara (soon baru nak bukak)
Cotton On
Adidas (soon)
Royal Selangor
Lovely lace
Fitnessfirst
Courts
Harvey Norman
City Chain
Fossil
Habib
Samsung
Pandora
Tomei
Parkson
Focus point
Caring Pharmacy
Digi
Urban Fresh Hypermarket
Bonita
Miss T
CIMB (time aku g ronda smlm.. tak bukak lagi)
ATM Machine yang ade pun Maybank jerr.. kat bawah escalator..
Elianto
Mac
The Body Shop
The Face Shop
Memory Lane
MPH
myNews.com (soon)
Famous Amos
Rasa Food-court (soon)
Auntie Anne's
Kenny Rogers
Rotiboy
KFC
MCD (bebetul sebelah MPH)
Nandos
Papa John
paparich
Secret recipe
Starbuck
T.G.I Friday
Tony Roma's..

eh.. macam2 lagi ada laaa kat sane..
GSC ade gak tapi blom bukak lagi rasenyerr... sbb aku tak nampak dia punye lot kat mane..
Wangsa bowl pun nak bukak gak... kat tingkat atas...
aku rase better korang g tengok kat website dia dulu laaa..

website : www://setiacitymall.com
twitter : @setiacitymall
facebook : Setiacitymall 

saje2 promote.. x dpt ape pun... hehee...

astro warna

seharian dok umah.. aku da tak tengok channel lain da... aku dok layan astro warna tuh hah.. tak kire laaa ulang banyak kali pun superspontan tuh.. aku tetap nak tengok lagi... actually, aku tak subscribe pun pakej mustika tuh... aku mula subscribe pakej nih pas astro kasi tengok channel free ari tuh.. alaaa.. yang free seminggu tuh.... aku subscribe pakej nih tapi aku unsubscribe channel2 lain.. tinggal yang basic jer.. plus pakej mustika...


kadang2 malam pun aku layan gak channel warna nih... selain drpd superspontan, aku layan karoot komedia jugak... kadang2 aku lupe diri... gelak tak hengat donia... tapi ok ape?... at least, dapat gak release tension kan?... tak de laa stress sangat...


eh! superspontan da nak final da??... bile? minggu depan... korang agak sape eh yang akan pegang gelaran superspontan?.. kalo bukan zizan, mesti johan... tuh kalo aku ler...


Published with Blogger-droid v2.0.4

nak balik sekerat hari...

tuan.. boleh tak kami balik sekerat hari? opiz tak dak api laa tuan... panas dok dalam nih.. macam dok mandi sauna.. nak tunggu kat opiz pun, boring.... bukan bleh guna pc pun... kami buat keja depan pc tuan... kalo tak dak api... camna kami nak buat keja? kami kan kerani.. yang keja dok taip surat-menyurat... abih tuh, bila tak dak api... kami pun tak bleh buat keja kami...

kita tak bayo bil api ka tuan? isk...isk..isk... tak pa la tuan... kami nak mintak izin nih... nak balik sekerat hari... bolehkan tuan? panas dok dalam nih.. rimas... dok dalam nih tanpa buat keja2 yang kami da biasa buat...

tuan tengok laa sat atas meja kami tuh... fail tak banyak da.. kalo ada pun, fail baru masuk... tak dan nak settle, api plak tak dak... mood ke laut jadiknya tuan...

sbenarnya, aku kata panas macam dok mandi sauna tuh tipu jer... aircond ada ja.. pc je tak bleh on... abih ja aku publish entry nih.. kompom! baru ada api...

Sunan sudah datang!!!....

Wah!.. i loike!... Sunan Musafir suda berada di genggamanku... tak caye??...


hahhaaa..... gile ko!.. borong sampe 4 skali?... eh! itu bukan aku punye.. aku punye 1 jerr.. yang lelain tuh.. tuh hah! @pojiepooh ngan @pu3mawar a.k.a kak nurul punye... 1 lagi tuh?.. tuh ade tuan dah wei... novel kali nih datang ngan poskad & penanda bulu buku.. Ape pun.. terima kasih lerr kat Mr. Feroz from Kelab RAM... kerana bantuan beliau laa aku berjaya mendapatkan 4 naskhah novel Sunan Musafir..

Novel ini adalah novel 'Selamat Tinggal' kepada bahagian kedua siri Laksamana Sunan... yang dimulakan dengan Cinta Sufi dan Sutera Bidadari... Eh! Sunan ade bahagian 1 dan 2 erk?.. Lorrr... korang da lupe laa tuh.. bahagian pertama tuh ade Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu ngan Hijab Sang Pencinta... alaaaa... tak ingat jugak! takkan lerr aku nak citerr sinopsis setiap 1 plak... Ok laa.. ok laaa... aku bgtau skeet jerr...

Bagaikan Puteri - Kisah cinta Haryani zaman moden ngan Sunan abad ke-15..
Cinta Sang Ratu - Sunan mencari isterinya Ratu Sulaman yang sedang menunggu utk membunuhnya...
Hijab Sang Pencinta - Kembara Sunan yang suspens...
Cinta Sufi - Sunan berdepan musuh yang ingin membalas dendam..
Sutera Bidadari - Sunan dan sahabat mencari Taghut untuk dimusnahkan...
Sunan Musafir - ???? Allah menciptakan cinta... dan cinta itu fitrah manusia.... tak bace lagi...

novel akan datang?
RAM kate 'ada.. Insya Allah!'....      
RAM kate ade jerr... tapi dia tak mention tajuk laa plak untuk naskhah akan datang... tak bleh aaaa aku nak menjeleskan @pojiepooh ngan @pu3mawar a.k.a kak nurul nih...


eh... eh... nih hah yang mahal nih... da laaa naskhah nih dapat panas2 lagi.. baru kuar dari kilang percetakan... tup2 da sampe ke dalam genggamanku.. hahaa.. Jangan jeles...

actually, aku jeles sebab tak dapat Sunan Musafir version hardcover (kulit keras) yang limited itu... katenyerr cuma bleh didapati di Pesta Buku Antarabangsa yang baru aje berlalu... alaaa.. yang kat PWTC tuh... yang aku dapat nih cover biasa jerr.. tak kisah lerr.. janji aku dapat signature RAM.. kalo ikutkan ini novel ke-3 tulisan RAM yang ade signature beliau...

secara hakikinye.. aku da berjaya mengumpulkan sume naskhah RAM... cume ade 2 naskhah missing... tak caye... meh bace kat cnie... cnie.. dan cnie jugak!

Kisah ke?...

Korang kisah ke?.. Aku cukup kisah ok!... Kalo umur beza setahun je daripada aku... Tolonglah... Jangan lerr nak berakak-akak ngan aku... Aku rimas tau.... Terasa diri ini da tua... Kadang2 aku buat tak layan je kalo ade orang yang aku sangat pasti beza umur cuma setahun panggil aku kakak.... Mencik tau!!....

Kalo ade orang panggil aku ngan name depan pun aku rase nak muntah... Tolong laaaa.... Just call me Rinn ok!... Jangan lerr gegatal nak panggil aku az ke... Ina ke... Plis laaa... Aku memang tak bleh blah laaaa kalo dengar orang panggil aku macam tu.... Rina lagi lerrr...

Aku rase macam pernah mention pasal nih dulu... Korang g bace balik laaa erk.. Aku tak ingat entry mane 1.... Yang pasti, aku memang tak suka orang panggil aku dengan name selain daripada Rinn... Kalo ko nak panggil name penuh aku.. Ok!.. Tak pe.. Aku alu-alukan.....

Plis eh! Jangan panggil aku ngan name yang aku sendiri tak familiar.... Just call me Rinn ok!....

Tak boleh blah!..

Aku dok pikir.. Awat aku da makin malas nak update blog eh?.. Bila aku bace balik entry2 sebelum nih.. Aku da terpikir sesuatu... Tapi,aku tau ape dia... bila da bace 2-3 kali... Baru aku paham...

Idea memang banyak.. Tapi, bila taip... Hilang... Aku jadi blank! Sebab memang tak bleh blah... Nape?.. Korang prasan tak di awal kemunculan blog nih?... Bahasa cacamarba kan?... Pas tuh, aku try aaa nak berubah... Nak guna bahasa baku konon.... Terbukti! Memang tak bleh blah!!!!... Bukan jiwa aku wei...

Susah tau.. Idea yang banyak tuh tak dapat nak dizahirkan sebab tak reti nak olah ayat2 baku nih... Terasa macam tengah bace buku sekolah pun ade.... Bila aku pikir balik... Arghhh!!!... Tak bleh jadik nih... Aku kene carik balik diri aku yang sebenar... Aku memang tak bleh laa...

Lame wei aku bertapa... Memikirkan ape punca kemalasan aku selama nih.... Akhirnya, aku dapat jugak jawapannya...

Pas nih rajin lerr aku update ye... Insya Allah!!!....

CSI Season 12

Ingat tak aku pernah blogging about CSI : Crime Scene Investigation? Kalau tak ingat.. baca balik! ini, dan ini juga... So far, setakat ni aku belum pernah ketinggalan menonton CSI season 12.. Boleh layan jugalah... kalau hari lain sure aku akan tidur awal.. tapi hari selasa aku akan tidur lewat sedikit daripada rutin biasa... Nak tengok CSI!.. hahaha...

Season kali ni, seronok jugalah untuk ditonton.. aku suka pada watak Dr. Russel... Sempoi! Nampak jugalah kelainannya berbanding dengan season sebelum ini.. Dan, anak perempuan Ecklie pun ada.. dia dah join CSI season 11 lagi tapi watak tak banyaklah.. kali ni, dia jadi sebahagian daripada makmal CSI... Best... 

Tunggu CSI : NY Season 8 pula... Start 16 Mei katanya.... Maknanya, selasa dan rabu aku tak boleh tidur awal... aku tak nak terlepas menonton new season ni... Malas nak tengok ulangan... 

CSI : Miami tak de season baru ke? Rindu nak tengok Mr.H lagi......... 


All about...

Malas! yep.. aku sangat malas nak update blog.. semakin up to date gadget.. semakin liat nak update.. aku sendiri tak tahu apa puncanya.. nak dikata faktor usia?.. ramai lagi blogger yang lebih berusia daripada aku di luar sana.. masih aktif.. masih mampu menulis... ada sesiapa boleh berikan jawapan?

Letih! yep... sehari-dua ni memang aku terasa sangat letih.. kepala berdenyut-denyut.. rasa loya.. mual.. macam orang tengah pregnant... eh! tak.. aku tak pregnant... bulan baru mengambang ni... tapi, itulah... bila dah lama tak period, sakitnya... tuhan saja yang tahu... 

Kerja? so far, ok je.. tak de masalah... kalau ada pun.. aku dah malas nak mention kat blog ni... nanti tak pasal-pasal pula blog aku glamour... biarlah blog ini hanya bercerita tentang aku saja... tapi.... itulah masalahnya... bila dah terror sangat.. orang lain punya kerja pun.. kau juga yang kena buat... nasib badan! siapa suruh tunjuk kepandaian kan?.. padan muka! dah... jangan merungut... kerja itu satu ibadah... kita dibayar gaji pun kerana kerja yang kita lakukan... tak payahlah merayu minta orang appreciate kita... ada masa.. ada ketika.. mereka akan tahu juga... tunggu dan lihat! Allah SWT itu maha adil...  

penat..

Dah lama tak update blog.. Bukan malas... Tapi busy yang melampau... Kerja hakiki pun aku tak sempat nak sentuh... Hari-hari asyik menghadap cek bekas-bekas polis yang berkhidmat time darurat dulu... Kalau ikutkan senarai yang ada... Semuanya berjumlah 5188 cek.. Satu cek bernilai RM3000.. Nak kena check senarai nama dengan cek... Ada yang ada nama tapi cek tak de... Nak agih-agih ikut daerah lagi.. Pening!!!... Yang buat kerja 3 orang je... Nasib baik ada bantuan dari Unit Hemodialisis... Sebab dah tak larat nak menghadap cek yang berlambak tu... Cakap kat S/I Kebajaikan... Minta tolong dengan Kebajikan Daerah... Kalau tak... Sebulan pun belum tentu settle....


Belum kira gangguan telefon bagai... Tension!!!...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Kelu Khamis #KK1

Dah lama tak mengata!

Astaghfirullahalazim!!.... pagi-pagi jumaat ajak orang mengata... isk..isk..isk.. tak elok ok! jangan amalkan... kan? dah lama aku tak mengata orang dalam blog kan? don't worry! aku tak mengata kawan-kawan blogger.. aku cuma mengata dia.. dia.. dia.. dan dia.. atau dia... itu saja!... tidak melibatkan orang lain.. kalau ada yang terasa... apa boleh buat? dah termakan cili.. minumlah air.. tak pun, kunyah benda-benda manis.. hilanglah rasa pedas tu kan...

Actually, aku nak bercakap tentang seseorang.. yang aku anggap sikap cerewetnya agak keterlaluan.. Kau nak orang jaga anak kau baik-baik tapi kau tak fikirkah yang cara kau tu boleh buat orang lain meluat? aku pun ada anak.. aku pun hantar kat rumah orang juga... setakat ni, Alhamdulillah! anak-anak aku sihat-wal'afiat je dia jaga... bila kau dah bagi orang lain untuk jaga anak kau... cuba-cubalah bagi kepercayaan kat dia... janganlah selang 5 minit kau sms dia.. kau call dia.. dia pun ada kerja lain nak buat... dah tu, kau tak bagi pula dia jaga anak orang lain... nak jaga anak kau seorang je... cerewet tu biarlah bertempat..

aku pun selalu juga sms.. call pengasuh.. tanya khabar anak-anak aku.. tapi, tak de sampai macam tu sekali.. selang 5 minit call.. tak pun, sms.. kalau aku jadi pengasuh anak kau tu... aku meluat ok! aku tak nak jaga anak kau... kau buat macam tu, seolah-olah kau tak percaya kat dia... kau patut bersyukur sebab ada orang nak tolong jaga anak kau.. aku rasakan... kau patut ambil orang gajilah kalau macam ni... sampai rumah orang pun kau check satu-satu... memanglah kita kena pentingkan kebersihan anak-anak... tapi, agak-agaklah sikit!... sah-sah anak kau seorang je dia jaga.. tapi, bila demam.. bila sakit.. kau kata berjangkit dengan anak jiran sebelah... nobody's perfect!.. aku, kau.. dia..mereka.. semua tak perfect!

kalau kau rasa kau tak mampu nak ambil orang gaji... better kau berhenti kerja.. kelek anak sepanjang masa... kan? tak sakit hati... 

Camera FujiFilm Instax Mini 7S

Actually, aku dah dapat lama dah.. time aku dalam pantang lagi.. tapi, sebab aku malas nak update blog... makanya malaslah nak bercerita... Oklah!... aku cerita sekarang.... Aku terima 1 bungkusan dari dealmates.com.. 


Hati aku tak payah tanya-tanya dah apa barangnya...aku dah tahu dah apa isi dalam bungkusan tu tapi, aku saja buat-buat tak excitedlah konon... padahal dalam hati tu.. kenapa lambat sangat?... haha... 


Tadaaaaaaaaaaaa.... inilah dia barang yang aku tunggu sebelum aku bersalin lagi... camera ni sampai time aku dalam pantang wei.... lama tu tunggu.... 


Camera ni ada 2 color kalau aku tak silap.. 1 lagi pink color... tapi, aku tak nak pink color.. aku ambil yang blue color... Hehehe... Orang lain berpusu-pusu nak ambil DSLR.. tapi, aku hanya mampu miliki yang ini.... 


Buka je bungkusan tu.. terus test ok!... maka, inilah hasilnya.... Size gambar hanya sebesar credit card ok!... 

Kad Kahwin @pojiepooh

Wah! tadi aku lunch dengan @pojiepooh, @nemomimosh dan @pu3mawar a.k.a Kak Nurul a.k.a Nurul Akmar kat McD sana.. dekat area MAIS tu.. tahu?.. kalau tak tahu.. google! Bukan lunch kosong je.. siap bagi kad kahwin tu... @pojiepooh siap datang jemput aku dengan @pu3mawar kat office lagi... Ini kalau tak pergi kenduri kahwin si Pojie ni.. memang kena carut kaw-kaw punya ni... hahaha!!..

Nak tengok kad kahwin Pojie? Nah! 


si Pojie ni kahwin dengan blogger juga... Kalau kamu follow hashtags #puterigunungflora.. best je baca kisah twitter mereka ni... Thanks Pojie & Nemo sebab sudi jemput aku... Sempat juga jumpa Anak Perak with his wife tadi... 

Insya Allah! mungkin aku pergi kenduri sebelah nemo je kot... dekat sikit.. kat klang jerr... 

Urine test..

Kamu pernah buat urine test? Sejak aku kerja kat sini.. aku dah buat urine test sebanyak 3 kali.. Urine test ni dibuat untuk tujuan S.K.D.D.. 


Apa itu S.K.D.D? Ok! S.K.D.D tu bermaksud Sistem Kawalan Dadah dan Disiplin.. Aku nak explain lebih-lebih pun.. tak berani.. takut tersilap informasi... tapi, siapa yang kerja dengan PDRM dia tahulah.. Alhamdulillah! setakat ni result urine test aku tak de problem...


Takut...

Hari-hari aku datang awal.. Balik lambat.. Selama ni tak de masalah pun.. Cuma, semalam je aku lain sikit.. Meremang bulu roma.. Dulu-dulu, aku pernah juga alami keadaan yang sama..


Terus-terang aku bagitahu.. Mata aku ni memang mata x-ray.. Boleh nampak benda-benda ghaib tapi telinga aku ni bukanlah telinga stethoscope.. meremang bulu roma ok!..


Aku mengaku.. memang aku penakut.. tapi boleh cover lagi.. setakat 'nampak' tu aku dah biasa.. dah lali.. cuma masa mula-mula dulu je seriau sikit.. sampai pengsan!.. Alhamdulillah!.. sekarang dah ok dah.. benda-benda macam ni, sebenarnya dia tak nampak kita... hah!.. tapi, bila kita tunjuk yang kita nampak dia.. siaplah!.. memang kau kena kacaulah..


Kali ini, aku tak 'nampak'.. cuma 'dengar' je.. seriau beb!.. terus cari folder bacaan Al-Quran... pasang kuat-kuat.. dengan harapan benda tu terus senyap.. kamu mungkin tak percaya.. tapi tak pe!.. kalau kamu alami sendiri keadaan tu baru kamu akan percaya..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wordless Wednesday #12

Wordless Wednesday #11

Wordless Wednesday #10




Header oh header..

Sementara tunggu Inchek Hubby datang jemput, aku melepak kat office sambil belajar buat header yang simple.. Tengoklah hasil tanganku yang tak seberapa ini...






Aku sebenarnya suka header 'mata' tu... tapi, aku nak juga letak gambar sendiri jadi header... Agak-agak header mana satu yang sesuai erk?...

Faris Nur Daniel...

Ya Allah! Ya tuhanku... baru semalam aku war-warkan... hari ini dia telah pergi buat selamanya... Aku yang tak de hubungan kekeluargaan dengannya pun turut bersedih.. apatah lagi kedua orang tuanya... lebih-lebih lagi si ibu yang telah mengandungkannya selama 9 bulan dan membesarkannya... Mungkin itulah perjanjiannya dengan Allah SWT... hanya setakat itu dia mampu bertahan dalam mengharungi cabaran hidup di dunia ini...

Sebagai saudara sesama Islam... mari sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah.. semoga dia tenang di sana... Aminn...

Sumber : fb Shamrulismawi


Ya Allah! kau berikan kekuatan kepada keluarganya... Semoga mereka dapat menerima pemergian arwah dengan hati yang terbuka... 

Ibu arwah, Pn. Zuraine Mohamad dikhabarkan sedang mengandung 2 bulan.. 1 hikmah yang Allah SWT berikan untuknya... Allah SWT tarik 1 nyawa.. tapi, Dia gantikan dengan nyawa yang lain... mungkin itu akan berikan kekuatan kepada Pn. Zuraine... 

Sedikit info daripada En. Sham.. 

Faris akan dikebumikan di kampung Budiman, shah alam.
Jenazah akan dibawa ke rumah pukul 12.30


Alamat
No 1, jalan pulau lumut u10/76j
Alam budiman, seksyen u10
Puncak Perdana


- facebook En.Sham

Mohon bantulah adik Faris ini...

Aku ada terbaca tentang adik Faris ni dalam blog Mazidulakmal.. Mula-mula, aku kata kasihannya adik ni...Cuma itu... Bila baca dalam Alam Budiman Group dalam facebook tu.. aku tak sangka pula yang adik Faris ni tinggal dalam kejiranan yang sama dengan aku.. Duduk setaman tapi baru tahu... 

Status terkini yang aku dapat dari facebook En. Shamrulismawi..



Kepada kalian yang ingin menghulurkan sumbangan dan bantuan... ini account number En. Shamrulismawi Ismail 1628-5200-2738 & 1140-1115-2218 (Maybank).. 

Kalau tak silap aku, surau Roudhatul Firdaus Alam Budiman juga telah mengadakan majlis bacaan surah Yassin bagi memberkati kesihatan adik Faris ini... 

Ya Allah! Kau berikanlah kekuatan kepada keluarga ini... 
Kau berilah kesihatan yang baik kepada adik Faris..
Permudahkanlah mereka...


Kisah dalam kain..

Dulu aku juga pernah buat kesilapan.. Sikit-sikit update kat facebook.. Dan, teguran daripada Inchek Hubby membuatkan aku sedar.. Bukan semua cerita dalam kain itu boleh dikongsikan dengan orang luar..


So, aku pun stop update status tentang kisah dalam kain.. Sebab aku takut akan fitnah..


Apa yang aku nampak dan perasan.. Mungkin dah jadi trend masa kini.. Bila suami isteri gaduh je.. Update facebook.. Update twitter.. Tanpa disedari.. Akan ada orang yang bertepuk tangan di atas kebodohan kita..


Bagi aku, kisah rumahtangga kita.. Tak perlu canang kat facebook.. Twitter.. Tak perlu nak cerita dengan orang lain.. Tak payah nak cerita masalah kat suami atau isteri orang.. Kau bukannya tak de family yang boleh bagi kau pendapat.. Tak perlu kau nak minta pendapat orang lain yang tak de kena-mengena dengan kau.. Bila kau bercerita kat suami atau isteri orang tentang masalah rumahtangga.. Kau ingat suami atau isteri orang tu suka?.. No! Mungkin timbul salah faham nanti..


Suami orang.. Isteri orang.. Facebook.. Twitter.. Itu semua bukanlah tempat terbaik untuk kita berkongsi masalah...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jumaat itu..

Sebenarnya aku dan Inchek Hubby terlajak tidur.. Bukan kerana aktiviti malam jumaat ye.. Alarm tak bunyi.. Sudahnya Inchek Hubby seorang je yang pergi kerja.. Dah terlajak tidur sampai 6.30 pagi.. Mana sempat nak mandi.. Nak hantar anak-anak ke rumah pengasuh.. Nak hantar aku lagi.. Confirmed Inchek Hubby akan lewat ke tempat kerja.. Dia masuk kerja jam 7.30 pagi tapi kena ada kat tempat kerja seawal jam 7.10 sebab ada meeting pagi.. Nak kejar parking lagi.. Memang tak sempatlah..


Aku pula.. Bangun dari tidur terus sakit perut.. Alamak! Tak tahan.. Dah buang pun masih sakit lagi... Aku rasa sakit perut yang aku alami itu ada kaitannya dengan kejadian sehari sebelumnya.. Ya! Aku terjatuh.. Habis lebam lutut.. Alhamdulillah!.. Tak serius sangat pun.. Cuma ada keluar darah je.. Period kot.. Kan dah lama tak period.. Tu yang lupa macam mana sakitnya time period.. Hehe.. Makanya, hari itu aku terpaksa ambil emergency leave.. Malas nak ke klinik.. Terasa sayang pula nak ambil MC..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Bergelap dan berpeluh!

Jangan salah faham! Tiada double meaning ok! Taman perumahan yang aku diami tiada letrik.. Start jam 10 tadi kalau tak silap aku.. Dengar-dengar mungkin lagi 3-4 jam baru settle.. Berpeluhlah tidur malam ni..

Agaknya ada tiang letrik yang tumbang kot.. Kesian anak-anak aku.. Tak boleh tidur.. Bukan mereka je.. Aku pun sama juga.. Nasib baiklah ada kipas kecil yang orang selalu letak kat stroller tu.. Ada 2 sebenarnya.. 1 lagi yang letak kat meja komputer tu... Dan, nasib sangat baik sebab ada emergency lamp.. Bateri hand phone pun dah tinggal nyawa-nyawa ikan dah.. Tak boleh nak charge.. Letrik tak de..

Memang tak lenalah tidur malam ni... Panas! Berpeluh macam tengah mandi sauna.. Redha je.. Mata dah mengantuk dah ni.. Eh! Nasib baik aku rajin nak iron baju untuk seminggu terus... Baju Inchek Hubby pun aku dah iron...

Tiba-tiba..

Hari ini aku sangat bersemangat waja menyiapkan kerja-kerja sampaikan tak ingat waktu.. Dah dekat jam 4.00 petang rupanya.. Busy sangat! Juga sempat tweet ala kadar je..

Bukan apa, hari ini ada pra-audit kat office ni.. Tu yang senyap sebentar.. Nak mengemas apa yang patut... Tapi, yang ditunggu-tunggu dari tadi tak juga kunjung tiba.. Jangan datang time orang nak balik sudah...

Sementara menunggu untuk diaudit.. Aku sempat menyiapkan lebih kurang 10 fail.. Ye.. 10 tu memanglah sikit... Tapi, nak kena semak dulu.. Kalau tak de problem, bolehlah proceed.. Hah! kalau ada problem tu yang buat sakit hati.. Kalau ada problem yang berulang lagi aku sakit jiwa.. Hahaha! Lupakan tentang itu kerana lama-kelamaan nanti aku pasti akan terbiasa dengan keadaan tersebut..

Tiba-tiba.. Terdengar perkhabaran bahawa anggota yang tempat mereka digantikan dengan kami akan masuk semula.. Hah? Betul!.. Memang aku terkejut.. Bilik dahlah sempit.. Muat-muat kami 2 orang je.. Lagi nak tambah orang? Nak duduk mana? Takkan nak berkongsi komputer lagi?... Aduh! Leceh ni..

Yang kedua, tiba-tiba kedengaran bahawa ada seorang anggota lelaki akan ditempatkan bersama-sama kami.. Aduyai... Takkan nak duduk berhimpit kat dalam bilik ni macam tin sardin? Tak sanggup aku..

Aku memang dah boleh adapt keadaan sekeliling tapi kalau nak tambah orang lagi... pening aku..

Nyamuk.. Syuhh!!..

Hujan! Ini semua mesti hujan punya pasal.. Kalau tak hujan, nyamuk pun tak fly ok!.. Ini mesti pasal hujan.. Kalau tak, aku tak menggaru kegatalan..

Sebelum ni, tak de pula aku nampak nyamuk-nyamuk fly sana-sini.. Badan aku pun tak gatal... Sejak hujan membasahi bumbung rumah aku ni.. Banyak pula nyamuk-nyamuk fly keriangan.. Sesuka hati nak hisap darah aku.. Aku lastik dengan getah nanti.. Padan muka.. Berani nak kacau aku ye nyamuk... Syuhhh..syuhhhh...

Tiba-tiba juga aku terasa mengantuk... Mata pun macam nak kuyu..

Semakin liat..

Hahaha! Nampaknya makin liatlah aku nak buka lappy.. Malas yang amat ok! Sekarang ni pun update blog guna hand phone je..

Tapi, kalau tak buka lappy tu nanti rosak pula kan?.. Tengoklah nanti... Ada masa nak buka juga.. Takut rosak.. Mana tahu tiba-tiba lappy merajuk terus tak boleh buka.. Padan muka aku time tu..

Tapi, nak menaip guna hand phone pun nak kena check balik.. Mana tahu ada type error.. Smartphone kan penyumbang terbanyak berlakunya type error..

Apa-apa pun, setakat ni aku tak pernah type error lagi.. Kan aku memiliki jejari yang comel... Hahha.. Nak muntah? Silakan...

**nak beli tab pun... tak berkemampuan... Pakailah apa yang ada ye.. Jangan membazir..

Berita kematian..

Semalam aku dapat tahu dari facebook yang isteri kepada pakcik my mom dah meninggal dunia.. Jom kita sama-sama bacakan Al-Fatihah untuk arwah..

Yang pergi, doakanlah kesejahteraannya di sana.. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. Amin! Amin Ya Rabbal Alamin...

Kita yang hidup, perlu teruskan perjuangan.. Tak perlu kita tangisi mereka yang telah pergi..

Hakikinya..
Mati itu pasti dan tidak pernah menipu.. Perjalanannya di dunia ini mungkin sudah sampai ke garisan penamatnya.. Dan, kita yang hidup perlu mendoakan agar perjalanan hidupnya di sana dipermudahkan oleh-Nya..

Mati itu rahsia tuhan.. Hanya Dia yang maha tahu bila dan di mana kita akan mati..

Ya Allah.. Ya tuhanku.. Sesungguhnya aku tak layak masuk syurgaMu.. Namun, aku juga tidak sanggup masuk nerakaMu... Ampunkanlah dosa-dosaku... Suamiku.. Anak-anakku.. Kedua orang tuaku.. Adik-beradikku... Juga mereka yang berada di sekelilingku...

Wordless Wednesday #9





Attention to Follower 153

Ingat lagi tak pencarian follower yang ke-153? Kalau tak ingat, sila baca sini, sini dan sini ok!...
Actually, aku dah dapat dah siapa dia follower ke-153 tu.. cuma aku tak berkesempatan nak beli dan pos hadiah.. maklumlah aku kan baru je masuk kerja... baru habis pantang.. dalam pantangkan tak boleh pergi mana-mana... 

So, kepada Follower 153... maaf ye hadiah lambat sikit.. aku tak lupa tapi tak de masa nak keluar... Bukan tak ingat.. tapi, seperti yang dah dimaklumkan sebelum ini... hadiah tetap akan dihantar juga walaupun lewat... Jangan bimbang... 

Untuk pengetahuan kamu.. Follower 153 itu adalah ..... (pukul gendang jap).. Fairus Mamat... boleh refer kat sini kalau tak percaya...

2 Tahun

Hari ini.. pada tarikh 02/02/2012, maka genaplah 2 tahun aku di sini.. Banyak yang aku belajar dan banyak juga yang aku terlupa sejak berada di sini.. Maklumlah! Banyak kisah sama ada manis, pahit mahu pun masam aku alami di sini..

Dulu, mungkin aku terkejut dengan budaya.. terkejut dengan persekitaran.. terkejut dengan gelagat manusia-manusia di sini.. tapi, hari ini... Alhamdulillah! aku mampu melihatnya tanpa ada rasa terkejut.. Mungkinkah aku sudah kebal? sudah lali? siapa tahu...

Apa yang pasti, aku mahu membuka lembaran baru.. bukan kerana tahun baru.. tapi, mungkin kerana faktor usia.. banyak yang perlu aku lakukan untuk diriku.. serta keluarga aku... juga pekerjaan aku... bukan kerana SBPA... tapi, mungkin kerana sifatkebertanggungjawaban terhadap kerja itu mula mendominasi diri.. Bagus juga begitu.. tidaklah aku menjadi semakin malas... 

Semoga aku tidak terkejut lagi... 

**Batch Pilot Project yang seangkatan denganku...tiada siapakah yang ingin open table sempena anniversary kita? hahaha.... anyway, terima kasih PDRM!


Maka kembalilah bekerja...

Rasa macam dah lama tak update blog ni... hehe... bukan apa... sejak dah tukar hand phone ni lagi bertambah-tambah malas nak buka lappy... anyway, today is 1st day aku masuk kerja setelah bercuti sekian lama... start cuti tahun 2011.. masuk kerja pula tahun 2012... hahaa... panjangkan cuti... makan tahun tu... jangan jealous

Rasa macam berat hati je nak masuk kerja balik.. lagi-lagi nak tinggalkan si kecil kat rumah pengasuh... Kau sibuk kelek anak lama sangat.. tu yang tak sampai hati nak tinggalkan tu... tapi, sebenarnya aku rasa cuti ni macam sekejap je... hahaa... macam baru je minggu lepas start cuti... hahaa!!...

Selamat berjuang ye! file atas meja tu dah berlambak... sila settlekan ye... itulah hasil percutian yang sangat panjang... makanya kerjaan pun menimbun datang... actually, mood rajin belum sampai lagi... tengah bermalas-malasan... tak pe! tak pe! esok aku siapkan semua... ambil mood dulu... jangan kelam-kabut... 

WordlessWednesday #8





Siapa Beto Kusyairy?

Siapa si Beto Kusyairy ni? Aku bukan apa.. saja nak tahu.. ni semua pasal Astro Oasis yang asyik ulang tayang drama Geng Surau.. Kalau Astro Oasis tak ulang tayang drama ni banyak kali.. sumpah! aku memang tak kenal siapa Beto Kusyairy ni.. Dulu aku kan berlagak.. mana layan drama melayu ni.. layan drama English je.. tak pun drama Cina.. Jepun, Korea... drama melayu ni jatuh ranking yang paling last ok!.. tapi, bila dah cuti lama sangat.. bosan pula asyik menghadap channel 411, 412... tak de story lain.. ubah seleralah pula... tu yang layan Oasis tu.. 

Kalau tak silap aku, Geng Surau ni dah lama dah tayang kat Oasis... yang aku layan sekarang ni entah dah berapa kali ulang dah... tak kisahlah! aku pun tak pernah tengok lagi... disebabkan oleh Geng Suraulah baru aku kenal Beto Kusyairy.. walaupun dia langsung tak kenal aku.. Dia punya pasal.. aku pun rajinlah menggoogle... mak aiii! wikipedia pun ada simpan maklumat pasal dia... gilalah!...


Ok! ini yang aku dapat dari wikipedia.. Nama sebenar si Beto ni adalah Nurkusyairy Zakuan Bin Osman dan lahir pada 19/02/1980.. sebaya Inchek Hubby rupanya... Banyak juga drama/movie dan telemovie yang dia dah berlakon.. tapi, yang betul-betul terkesan kat aku.. Geng Surau.. bila nakal.. terserlah kenakalan pada wajah si Mayat a.k.a Razif ni .. bila dah insaf.. pakai kopiah... mak aii.. lagilah... terpancar cahaya kesucian pada wajah.. hahaha... 

Ni aku ambil dari Wikipedia.. 

Movie - Jln. Pintas (Nam Ron), Chow Kit (Brando Lee), Barajiwa (Osman Ali), Sini Ada Hantu(James Lee), Nur Kasih The Movie (Kabir Bhatia), Kami The Movie (Fizi & Fendi) & Syaitan (Bade Azmi)

Short movie - Hujan Panas(Nadiah Hamzah) & Sangkar(Sharifah Amani)

Telemovie - Kashaf Imani (Azma Aizal Yusoof), Uri (Tunku Mona Riza), Misteri Gua Musang (Anwardi Jamil), Manggah Runggah(Nuad Othman), Bila Merpati Terbang Malam(Bade Azmi), 6 Sharifah (Wan Hasliza), Rel Waktu (Zulkiflie M. Osman), Mencari Nurkhadijah (Erma Fatima), Ibu Mak Mama Mummy Ummi(Emi Sufian@Pian Skru), Pasukan Gerak Cepat-PGC (Haris Fadzillah) & Lorong Neraka@Tersasar Di Jalanmu(Erma Fatima)

Drama - Wasiat (Faisal Ishak), Lari Sayang Lari(Yasu Tanaka), Cita & Cinta (Azma Aizal Yusoof) 2011 TV9, Juvana (Faisal Ishak) 2011 TV3, Geng Surau (Wan Hasliza/Johan Bahar/Syed Khairul Fariz), Putra Pura (Johan Bahar), K.I.T.A (Michael Ang), Dendam Kesuma:Tun Fatimah (Zaili Sulan), Apa Dosaku:Sybil Kathigasu (Bernard Chauly), Lembing & Layang:Senoi Praaq (Wan Has]]liza), 10:Mokhtar Dahari (Manesh Nesaratnam), Warkah Terakhir:Rosli Dhoby (Wan Hasliza), Pusaka(Bade Azmi), Bilik No 13-Season 2(Anwardi Jamil), Kekasihku Seru(Kabir Bhatia) & Lima(Wan Hasliza)..

Si Beto ni pun berlakon teater juga ok! Dia terlibat dengan Pementasan Projek KOKEN:TANDA(Rumah Anak Teater).. Bukan itu je... dia ada buat kerja jadi stuntdouble untuk Cicakman (Yusri KRU) dan Bilut (Bade Azmi)... tapi kan, dalam banyak-banyak movie/telemovie/drama yang dia berlakon.. aku cuma tengok yang aku highlight tu je.. yang lain-lain tu aku tak pernah tengok lagi... 

Pada pandangan mata aku.. si Beto ni nampak macam boyish sikitlah.... hehehe...



There was an error in this gadget