PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

Kuih tarap!

Aku dah bosan. So, saja nak baca balik entry-entry lama.. Sebenarnya, tak de idea nak update blog.. hehehe! tapi, tertengok pula gambar ni.. Aduh!.. yang dalam entry ini...























Betul-betul bikin panas.. Siapa suruh kau gatal tangan pergi belek-belek entry lama tu? kan kau sendiri juga yang gigit jari... Bila tengok gambar ni, aku terus teringatkan kuih tarap.. means, cucur tarap.. terbayang-bayang... itulah kau... kan? aku dah cakap dah... jangan! degil.. kan kau juga yang terbayang-bayang... Salah sendiri... padan muka!

Lupa! cucur tarap tu macam mana? Alah! macam cucur pisang..cucur udang... tak pe! ni aku ada buatkan carian untuk kamu... Don't worry!

Sumber : sini






















Kalau nak ambil resipi pun boleh... kat blog ni ada... tapi, jenuhlah nak mencari buah tarap ye... mana ada kat sini... kat Sabah.. Sarawak sana.. senanglah cari.. itu pun kena tengok musim juga... bukan setiap masa ada... Aku tengok resipi yang ada dalam blog tu, dia ada guna marjerin dan pewarna... Biasanya, aku tak guna marjerin atau pewarna tu.. Hehehe!... lain orang, lain caranya kan? Aku buat biasa je.. aku guna tepung gandum, gula, garam dengan air je... yang basic je... Rasanya? kau pernah makan cucur cempedak? hah! macam itulah lebih kurang rasa dan bentuknya... cuma, buah tarap ni kecil sikit daripada buah cempedak tu... 

Tengok ni...

Sumber : sini




















Ini buah cempedak... sama tak tekstur buah dia dengan buah tarap kat atas tu? Samakan? Cuma, kulit je yang membezakan... 

Sumber : sini























Tengok! ini gambar cucur cempedak... buah cempedak besar sikit daripada buah tarap.. So, bolehlah goreng sebiji-sebiji macam kat atas ni... tapi, buah tarap kecil sikit... tak sesuai goreng sebiji-sebiji.. 

Eh! jangan kata aku teringin.. aku cuma kehilangan idea nak update blog.. tu yang rajin membelek entry-entry lama.. mana tahu kalau boleh dijadikan rujukan.... Aku tak mengidam pun.. 


0 cakap-cakap:

There was an error in this gadget