PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

Antara kelupis, lamban, burasa' dan lemang...

Aku geram betul bila tengok rancangan masakan 'Opoto Bo' tu... Eh! betulkah aku eja tu? sorry kalau salah.. aku type je.. aku tak tahu.. kalau bukan dalam bahasa kadazan, mesti bahasa dusun... Alah! pengacara dia yang nama Eyeja Arshad ke apa entah.. finalist bintang RTM tahun bila aku pun tak ingat... dalam rancangan tu, dia tunjuk cara-cara memasak kelupis.. 





























Tension aku! time-time puasa ni dia tunjuk pasal kelupis.. Dahlah aku tak balik beraya di kampung tahun ni... tengok kat TV je jawabnya... Actually, kelupis or lamban ni sama je.. cuma sesetengah kampung memanggilnya dengan nama yang berbeza... cara masak pun, sama je.. tak de beza... cuma, daun yang digunakan untuk membungkus je kot yang berbeza... aku pun kurang pasti.. sebab aku tahu makan je.. masaknya aku tak tahu... hehehe... Eleh! kau pun sama kan? makan je tahu... 























Kalau sebelah Tawau pula, ada burasa'.. lebih kurang je dengan kelupis ni.. mungkin rasanya je yang berbeza kot... aku pun tak pernah makan lagi burasa' ni.. aku cuma dengar je orang cerita pasal burasa' ni... tapi, aku tahulah makanan ni makanan tradisi orang Bugis...

Sumber : sini



















Kan? lebih kurang je macam kelupis kan? Bukan tu je.. aku rasa, sama juga macam lemang... Tapi, bagi orang Bugis, burasa' ni sesuai dimakan dengan asam pedas ikan parang... Kalau nak tahu lebih lanjut tentang burasa'... klik je di sini dan di sini...

Sumber : sini























tiba-tiba teringat lemang yang aku beli untuk berbuka puasa hari tu... tak kick langsung! Harap-harap raya tahun ni adalah lemang yang kick ye... hehehe


0 cakap-cakap:

There was an error in this gadget