PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

Kek Marmar!

Sejak aku pregnant kali ke-2 ni, aku memang rajin buat cake. Dan, satu-satunya cake yang aku suka buat adalah Kek Marmar.. Hah? Kek Marmar? Tak pernah dengar? Itulah! mak suruh belajar masak dengan dia tak nak. Kek Marmar tu bukan kek si Marimar ye.. Aku saja je translate ke Bahasa Melayu. Biasanya, orang di luar sana akan sebut Marble Cake























Gambar kat atas ni sebelum dipotong 24. 

Nak try? boleh! tak de masalah.. Aku sedia berkongsi resipi. Lepas tu, kamu buat sendiri kat rumah ok! Aku pun ambil resepi ni dari sini juga. Anyway, thanks to resepi4u.com

Antara bahan-bahan yang diperlukan;

250 gram mentega (ikut suka nak guna brand apa pun - aku guna marjerin)
1 cawan gula halus
3 butir telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
sedikit vanilla essence
3 sudu besar milo - tambah air untuk dijadikan pes




























Cara-cara membuatnya pula;

Putar marjerin dan gula halus hingga keputihan. (Hah! jangan fikir benda lain ok!) 
Bila dah nampak keputihan, masukkan telur satu demi satu.. dan, masukkan vanilla essence. Putar hingga kembang. (Putar dengan electric mixer ye.. tak payah susah-susah nak pukul dengan tangan).
Masukkan pula tepung. Sedikit demi sedikit. Kacau dengan senduk kayu. 
Bahagikan kepada 2 bahagian. Bahagian yang 1 lagi, biarkan dengan warna asal manakala baki yang tinggal pula campurkan dengan pes milo.
Tuangkan berselang-seli....Bakar selama 50 minit.

Actually, nak membakar pun.. kena tengok oven kita ye.. Hanya jauhari yang mengenal manikam. Ada oven yang perlu dipanaskan selama 15 minit terlebih dahulu.. ada juga yang tak perlu... Ada yang perlu pasang api atas bawah... tapi, tidak bagi oven aku. Oven aku cuma perlu pasang api bawah je... Kadang-kadang, bila pasang api atas bawah.... takut cake tadi masak kat bahagian bawah dan atas je tapi tengah-tengah tak masak. Lagi 1, jangan usik cake yang kamu bakar tadi dalam tempoh 30 minit awal.. kerana ketika itu cake sedang mengembang. 

Aku dah try 3 kali dah resipi ni. 1st time menjadi.. tapi, silap guna loyang... cake tak rata. 2nd time, tak berapa jadi sebab aku try guna pewarna hijau dan merah.. campur dengan kismis. Kismis mendap ke bawah dan hangus. How erk? nak buat macam mana ye supaya kismis tak mendap ke bawah? Kali ke-3, cantik! everything nampak macam perfect! sekali potong.... hangus juga kat bahagian bawah. Terlebih set timer pula.. Bukan apa, aku tengok api tak menyala.. so, aku kurangkan timing membakar tu... Bila dah bunyi, aku tengok dan cucuk dengan garfu.. melekat pula. Aku pun pergi set timer oven tu balik... ikut timing yang aku kurangkan tadi.. At the end, terlebih sudah!.... tapi, masih boleh makan lagilah. Tak de lah teruk sangat hangusnya. 

Lagi pasal telefon.


0 cakap-cakap:

There was an error in this gadget