PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

Harga dan kualiti..

Sejak-sejak pregnant ni, selera aku lebih terarah kepada Char Kuey Teow. Padahal sepanjang hidup aku, susah aku nak pilih menu ni... Makanan favorite aku adalah bihun sup. Tapi, bila aku terkena hari tu... aku terus reject bihun sup daripada senarai makanan favorite aku. Patut tak dia letak harga RM5.50 untuk bihun sup yang rasa macam makan mee suhun tu? Dahlah tak de bergedil bagai... kosong je... 'kita letak harga kopitiam sebab nama pun kopitiam kan?'... Sakit otak ke? Kalau nak letak harga kopitiam pun, agak-agaklah!. Kalau standard tak macam kopitiam memang kena sumpahlah hari-hari. Tak maju business macam itu.. Aku rasa macam nak report kat Tribunal Pengguna je... agak-agak boleh tak? 






















Nasib baiklah Char Kuey Teow dia masih boleh diterima oleh anak tekak.. kalau tak, aku tak tau nak cari makan kat mana lagi.. Dahlah kopitiam tu je satu-satunya cafe yang ada kat sini. Hari-hari menu yang aku makan, kalau bukan Char Kuey Teow... mesti nasi goreng paprik... hahaha!... kau ingat tak bosan? bosan jugalah... tapi, itu je makanan yang anak tekak aku boleh terima... Nak buat macam mana?...  

Char Kuey Teow dia memang boleh dikategorikan sedaplah juga. Kalau tak sedap, confirm anak tekak aku dah tolak makanan tu keluar.. pedas tapi sedap! cuma apa yang jadi masalah... mahal! Disebabkan kemahalan makanan yang ada di kopitiam tersebut, aku dah lama tak turun breakfast kat bawah. Pagi-pagi, aku breakfast dengan biskut marie cicah air milo je.. Jimat sikit duit.. Kalau tak, dalam sehari mahu lebih RM10.00 juga.. Kadang-kadang boleh mencecah sampai RM15.00. Lagi-lagi kalau ambil nasi campur. Kalau sebulan? Kau kiralah sendiri.. Bukan nak berkira.. tapi, bila harga melampau-lampau dengan kualiti yang tak seberapa.... sakit jiwa ok! Dahlah nak kena saving untuk baby... raya lagi... Aduh! memang tenat rasanya. Macam hidup segan mati tak mahu... 

Menurut sumber yang boleh dipercayai, sales sehari pun tak sampai RM1k.. Hasil jualan kantin kat bangunan satu lagi tu yang banyak cover kopitiam ni.. Kalau semua orang pakat-pakat hantar complaint kat KP ni... boleh tutup kau! Silap-silap tukar orang lain... Tapi, itulah.... kalau setakat orang-orang cikai macam kami je yang dok complaint.. Tak de makna juga! Orang lain tak rasa mahal sebab gaji mereka pun besar. Macam-macam elaun ada. Kami? apa yang ada?.... 

Dulu, ada orang berceritalah... siapa? biarlah rahsia... Ada seorang pegawai berpangkat tinggi jugalah.. dok kata 'mahallah makanan kat Putrajaya ni.. Macam manalah kerani-kerani kat sini boleh hidup?'.... Aku yang pernah hidup kat Putrajaya selama 5 tahun setengah, tak rasa pun makanan kat sana mahal.. Banyak choice! Kalau kau rasa kat stall ni mahal.. kau pergi stall sebelah... kau carilah sampai kau jumpa makanan yang kau rasa kau mampu nak makan dan bayar. Setakat 5 tahun setengah aku hidup kat sana, tak pernah aku dengar kerani-kerani kat sana merungut sebab harga makanan yang mahal. Kau tengok! makanan kat sini yang memang mahal sangat-sangat, dia tak complaint... 

Aku tak pernah berkira tentang makanan. Aku sanggup bayar mahal kalau sesuatu makanan itu memenuhi kehendak aku. Sedap dan berkualiti. Aku pun tak kisah makan kat tepi jalan kalau makanan dia memang sedap dan berkualiti. Tapi, aku kisah bila makan kat tempat yang nampak gah tapi tak de kualiti. 



0 cakap-cakap:

There was an error in this gadget