PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

TWEET, MENTION, REPLY, DIRECT MESSAGE DAN RETWEET

Aku dan kamu pasti ada account twitter kan? Aku bukanlah nak bagi tutorial pasal twitter ni. Tapi, aku nak berkongsi sedikit dengan kamu. Kamu tau tak apa itu tweet? reply? direct message? retweet?... Ok! aku nak bercerita tentang apa yang aku tau pasal semua di atas. Ingat! aku bercerita berdasarkan pandangan aku semata-mata.

Tweet? Apa itu tweet? kalau tak tau, sila rujuk kamus.. hahaha! Taklah! Bagi aku tweet is.. status kita.. alah! macam dalam facebook tu.. update pasal status seharian kita.

Mention is conversation yang melibatkan kita.. Macam main tag-tag kat facebook tu.. Contohnya, bila aku nak bersembang dengan si @pu3mawar, aku akan mention her name dalam aku punya tweet..

Reply is conversation antara dua, tiga atau banyak pihak. Kalau aku cuma nak bersembang dengan @pu3mawar, aku just reply her tweets.. Contohnya, si @DianaKay10 tengah bersembang dengan @pu3mawar.. kalau aku nak menyampuk, aku akan gunakan button reply. Maknanya, sembang-sembang tersebut cuma akan ada dalam timeline kami bertiga. Dengan erti kata paling mudah, conversation tersebut hanya akan mengganggu timeline follower yang follow kami bertiga.. Ada faham?... 

Direct message pula adalah segala conversation antara dua pihak yang dianggap sangat sulit dan tak boleh dibaca oleh public. Biasanya DM akan digunakan bila ada isu-isu panas yang ingin dibincangkan. Bila isu tersebut release, maka akan muncullah pelbagai tweets yang pedas menyengat sampai ada yang terasa hati. 

Ok! bab yang last ni aku memang suka nak entry-kan. Apa pula retweet tu? Kamu tau? Aku yakin kamu tau. Kebanyakan para celebrity suka sangat dengan RT ni. Conversation sepatutnya berlaku di antara si celebrity dengan salah-seorang peminat (follower) beliau. Tapi si celebrity ni reply dengan menggunakan RT. Makanya, ia akan mengganggu timeline semua follower beliau. Ini adalah sangat tidak adil kepada mereka yang tidak terlibat dengan conversation tersebut. Bukan tak boleh guna langsung RT tu. Tapi, gunakanlah dengan cara berhemah. Kalau kamu nak kongsikan information yang kamu tau tapi orang lain tak tau... Hah! time tu kamu RT-lah.

Eh! betulkah? Apa-apa pun, kalau nak reply tweets. silalah gunakan button reply ye... Aku tak follow dia tapi kadang-kadang aku geram sebab ada orang RT conversation yang melibatkan dia..



6 cakap-cakap:

antudegil said...

ramai je yang dah tegur pasal RT ni. yang kurang faham ingatkan RT tu adalah reply tweet. siol btul. tensi kena mcm ni.

princess_eryna said...

@antudegil

tuh le pasal... mmg tension bile org suke sgt RT...

Diana-k said...

mmuahahahahhaha....
well doneee kakk!

Zinedine Zaiddin said...

x paham xpaham.

xpernah ada akaun twitter pn. hak3

princess_eryna said...

@Zinedine Zaiddin

ye ker x de?.. tipu la tuh...

princess_eryna said...

@Diana-k

akan ku bg kredit nnt ye...hahaa

There was an error in this gadget