PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

SEKADAR MUHASABAH DIRI

Aku dianugerahkan sepasang mata oleh yang maha Esa. Dan, mata itu sepatutnya hanya melihat perkara-perkara baik sahaja. Tapi, ada ketikanya aku telah tersalah guna. Bukan sahaja dianugerahkan dengan sepasang mata tetapi juga sepasang telinga. Telinga itu dianugerahkan dengan tujuan agar aku hanya perlu mendengar perkara-perkara baik sahaja. Itu juga telah disalah guna. 

Yang maha Esa juga telah menganugerahkan aku dengan sepasang tangan untuk digunakan bagi mengerjakan kebaikan. Tidak cukup dengan sepasang tangan, juga dianugerahkan sepasang kaki. Tapi, kedua-duanya telah aku salah guna. Aku gunakan sepasang tangan itu untuk mengambil hak-hak anak yatim... Aku gunakan sepasang kaki untuk pergi ke tempat-tempat yang tak sepatutnya aku pergi.. 

Tapi, mengapa yang maha Esa hanya menganugerahkan aku dengan satu hidung dan juga satu mulut? Tidakkah Dia kasihan kepadaku? Aku berfikir sendiri. Oh! begitu rupanya. Dia menjadikan aku begitu ada hikmahnya. Hidung yang satu itu pun telah banyak aku salah guna. Hidung itu sentiasa mencari ruang dan peluang untuk menghidu berita-berita buruk yang berlaku. Dan, mulut yang satu itu juga telah aku gunakan untuk menyampai dan menyebarkan segala berita-berita yang tidak enak untuk didengar. Hidung dan mulut yang serba satu itu banyak melakukan kesilapan. Kerana hidung dan mulut itulah ramai yang menjadi mangsa. Hidung dan mulut itulah punca dosa. 

Ya Allah! aku memohon padamu, ampunkanlah segala keterlanjuran kata-kataku.... Berdosa dengan-Nya, mudah untuk kita memohon keampunan... tapi, dosa dengan manusia?... jika tidak berkesempatan memohon kemaafan... bawa ke mati jawabnya...



T-SHIRT GENGBLOGGER

Nak promote T-shirt Gengblogger ni.  Actually, dah lama aku beli T-shirt ni dari joegrimjow.blogspot.com. Nice! sedap pakai cuma yang jadi masalahnya adalah sendat. Aku tersilap order size-lah pula.
gbshirt
Simple but sweet kan? Combination 2 color je. Tak sakit mata memandang. Kain pun elok. Tapi, aku dah tak boleh pakai size S dah. Lain kali kena minta size M. Nampak sangat aku dah kembangkan? Tak suka! tak suka! Nak balik size yang dulu… Ada sesiapa boleh kembalikan size itu kepadaku?..
Padan muka! asyik makan je.. tu yang makin kembang.. macam mana nak muat size S, nampak makanan je semua aku sapu.. Aduyai! Actually, baju ni ada sedikit sendat di bahagian dada dan perut.
Boleh tak kalau aku request kat joegrimjow.blogspot.com nak baju color merah + hitam? hehee… special punya request.. Cis! demand-lah pula.. macamlah si joe tu rajin nak baca blog aku… Tapi, nice juga kalau combine color merah + hitam.. Background color merah & tulisan color merah… silap! takkanlah background & tulisan sama color kan? kalau aku diberi pilihan untuk memilih color yang sesuai..akan aku pilih color merah untuk dijadikan background & akan aku color-kan gambar @ image tersebut dengan color hitam..

SHAWL FAUZIAH AHMAD DAUD a.k.a OGY

Entry ni dah lama terperam dan terbengkalai sedikit. Hari ni baru ada mood nak continue.. hehehe!!… maknanya mood untuk blogging sudah kembali….. Ok! entry ini adalah tentang shawl yang aku beli daripada Jemah a.k.a viruspadu. Banyak lagi tudung-tudung yang menarik dalam blog beliau.
testitudung
Sila abaikan model tersebut ye… Kedua-dua shawl di atas ber-brand Kak Ogy Ahmad Daud.. Kalau nak diikutkan nafsu dan keinginan, nak saja aku borong kesemua shawl yang ada dalam blog Jemah a.k.a viruspadu tu… Tapi, nasib baik akalku yang waras ini sedia mengingatkan aku… siap nyanyi lagu Tolong Ingatkan Aku lagi… hahhaa…poyo! tak de lah… 
Actually, aku memang suka pakai shawl.. mudah dan senang.. tak payah pakai brooch banyak-banyak pun…. tapi, kadang-kadang gatal juga nak pakai brooch banyak-banyak…hehee…. nak lilit sana… tutup sini…. tarik sana…. simpul sini… macam-macam fesyen tau!…
Kalau kamu ada masa free, pergilah jenguk blog si Jemah a.k.a viruspadu ye… Kat dalam tu ada banyak lagi design shawl yang lawa-lawa.. Cepat! sementara stok masih ada.. Jangan hegeh-hegeh ok! Lambat nanti menyesal.. Jangan kata aku tak promote kat kamu ye….
psssttt…. Jemah a.k.a viruspadu.. nak discount boleh tak??…hehehe… dah tolong promote ni… tak perasan ada contest pasal pengalaman pertama pakai tudung shoppink tu.. tau-tau contest dah tutup…

HE'S BEAUTIFUL..

Hari ini merupakan episod terakhir bagi cerita ini. Aku layan cerita ni dari awal ok!.. Aku tengok cerita ni sebab ada Park Shin Hye... bukan disebabkan hero-hero drama ni ye..hehe!... aku cukup suka tengok muka Park Shin Hye yang comel itu...

Comelkan dia??...





















Kalau aku nak mengandung lagi, biarlah muka anak aku nanti comel macam dia... hehee!... ada niat! Aku setia menunggu depan TV tau sampai cerita ni habis.. Siap nak tengok sedutan untuk episod seterusnya. Kadang-kadang sampai teringat-ingat di kepala... boleh pula tu buat skrip sendiri...hehehe...taksub sangat dengan cerita Korea ni... Time ada Astro dulu, aku selalu layan channel yang tayang cerita Korea tu... Channel berapa erk?.. aku dah lupa...

Actually, aku prefer to tengok cerita Korea atau Cina compared to cerita Hindustan, Indonesia ke.. Jiwa aku memang jiwa hindustan tapi aku tak suka nak tengok cerita Hindustan.. Entah! aku pun tak tau sebabnya. Apa yang aku tau.. aku tak sabar nak tunggu 8.30 malam ni... nak tengok ending cerita tu... Hehe!...excited!


siap amik gambar kat paper tu!
























Tengok!... aku siap capture gambar kat paper lagi... Anyway, credit to Uncle Goo untuk gambar kat atas tu... Gambar yang ambil kat paper ni pula... aku tak ingat paper mana... apa pun, credit jugalah untuk pengeluar dan pencetak paper tu.... hehe...







KEMALASAN MASIH MELANDA..

Banjir sedang melanda beberapa kawasan di pantai timur. Dan, di sini... kemalasan masih melanda diri ini. Entah! mengapa malas sangat nak update blog. Banyak cerita yang terlayar di kotak fikiran.. tapi, kemalasan itu lebih kuat menodai pemikiranku yang agak suci murni ini. Hahaa! suci murnilah sangat. Macam minyak masak je.. Banyak draft yang terbengkalai. Banyak cerita dalam gambar yang masih belum sempat aku upload-kan di sini.

Bukan apa! dalam kepala aku ni masih sarat dengan macam-macam hal. Pasal rumahlah.. pasal kerjalah..pasal study-lah.. Tengoklah nanti.. Bila otak sudah tak serabut..Insya Allah! aku akan update juga blog ni setiap hari... tanpa gagal....hehee... bila kerja dengan polis ni, semua pun mesti 'tanpa gagal'... elok jugakan? Aku boleh belajar disiplinkan diri... Eh! rupa-rupanya lagi 14 hari genaplah setahun aku berkhidmat dengan mereka.

Actually, sekarang aku bersiaran menggunakan my new netty. New Netty tu apa erk? Mesti kamu tertanya-tanya. New Netty tu sebenarnya adalah sebuah netbook. Baru saja sah menjadi milikku pada 30/12/2010 yang lalu. Hadiah new year katakan! New Netty ini aku beli dengan harga promotion RM 838.00 + RM 100.00 untuk pendaftaran celcom broadband.


Update semata-mata nak inform-kan yang last sekali tu je...hehehe...jangan marah!


CHAPTER 1 : INTRODUCTION TO MANAGEMENT (study mood)

What is an organization?

- An organization is a social unit in which two or more people interact to achieve a common goal (Stonner 1995).
- An organization is defined as a collection of people working together in a division of labor to achieve a common purpose (Schermerhon).


Types of organizations.

Formal organization - Two or more people who are involved in a mutual effort with formal authority to achieve common objectives -> organization chart.

Informal organization - Two or more people involved in a mutual effort without deliberate structures of authority.


What is management?

- As the art of getting work done through other people.
- To manage is to make decision work done through other people.
- To manage is to make decision.


Importance of effective management.


- Understand many events, challenges & skills that will give meaning to our future work experience & careers.
- Become effective managers through effective utilization if its human & material resources.
- Will be able to detect & locate problems to be solved that results in good decision making.
- Enable to assess the future & make plan for it.
- Will be responsible & accountable for ensuring that the work effort of our employees are directed towards the accomplishment of organizational objectives.


What is management function?

- It comprises the activities of planning, organizing, leading & controlling for achieving organizational goals/missions.

Planning - Includes defining goal, establishing strategy & developing plans to coordinate activities.
Organizing - Determining the task to be done, who is to do them, how tasks are to be grouped, who reports to whom & where decisions are to be made.
Leading - Includes motivating subordinates directing others, selecting the most effective communication channel, resolve conflicts among individuals/groups & teams.
Controlling - Monitoring activities to ensure that they are being accomplished as planned & correcting any deviations.

Levels of management.  


First line management - the lowest level of management in which individuals are responsible for the work of others - manage operating employees only. : Retail supervisor -> floor operation / clerical supervisor -> large office / production supervisor -> manufacturing plant.


Middle management - the level whereby managers would direct the activities of lower level managers & sometimes, also direct the operating employees - to direct the activities that implement the organization's policies - to balance the demand of their superiors with the capacity of their subordinates.

Top management - the top managers are responsible for the overall management of the organization - establishes long term strategies& policies. : Director / CEO / Senior Vice President / Chairman.


Managerial skills.

Technical skills - ability to use the procedures, techniques & knowledge of a specialized field. : Surgeon / accountants / engineers / technician.
Human skills - the ability to work with, understand & motivate other people as individual/group.
Conceptual skills - the ability to coordinate & integrate all of organization's interest & activities.

- 1st line manager needed more technical skills.
- Middle manager needed more human skills.
- Top level manager needed more human skills & conceptual skills.

Managerial roles. 


Interpersonal roles - interacting with others, external/internal the organization. - help the manager in the organization smoothly. : Figurehead / Leader / Liaison.
Informational roles - gathering/obtaining of information for decision making - assist the manager in receiving & communicating information to make the right decision. : Monitor / Disseminator / Spokesperson.  
Decisional roles - allocating of resources - it assist managers in making decision that solve problem/analyze & take advantage of opportunities. : Entrepreneur / Disturbance handler / Resource Allocator / Negotiator.

Source : Principles and Practice of Management (Text book).



2011 SUDAH MENJELMA

2010 sudah pun melabuhkan tirainya beberapa jam yang lalu... tanpa disedari, sudah hampir 2 jam kita berada dalam tahun 2011...

Masuk saja tahun baru... pasti ramai akan berkata tentang azam baru.. aku juga tidak mahu ketinggalan.. azam aku tahun ni, sama saja seperti azam tahun-tahun lepas... Aku ingin memperbaiki diriku sebagai seorang isteri kepada suamiku, mama kepada anakku, pekerja kepada majikanku.. dan, kawan kepada kawan-kawanku... opsss... terlupa sesuatu... aku juga ingin menebus kegagalan itu... biarlah kegagalan itu menjadi pengajaran buat diriku... Aku akan bangkit dari kegagalan itu... Insya Allah!!.... Apa yang penting, aku ingin memperbaiki hubunganku dengan yang maha esa.. Kalau sebelum ini, kadangkala aku seringkali alpa dan lalai daripada mengerjakan suruhanmu... Insya Allah!!... kali ini aku akan cuba menunaikan segala suruhanmu tanpa ada rasa malas walau sedikit pun...

Sedikit imbasan 2010 ingin aku kongsikan bersama kamu...

23/01/2010 - hari terakhir aku bekerja dengan Pejabat Tenaga Kerja Subang Jaya.

24/01/2010 - 29/01/2010 - aku berkursus di Maktab Polis Kuala Kubu Bharu..

01/02/2010 - aku lapor diri di IPK Selangor.

04/03/2010 - Birthday Zahraa yang pertama..

15/03/2010 - Birthday aku yang ke-???

18/04/2010 - aku operate appendiks di KPJ Shah Alam. (Dapat MC 2 minggu)

16/08/2010 - PTK @MAEPS tapi aku tak hadir.. 

10/10/2010 - Exam

10/12/2010 - result UiTM keluar..

17/12/2010 - Birthday Mr.Hubby..

Hurmmm.... tahun ni tak banyak peristiwa penting yang berlaku... Kalau ada pun, aku sendiri tak ingat bila dan di mana ianya berlaku....



There was an error in this gadget