PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

Malas!!

Actually, aku selalu je buka lappy.. tapi, aku tak de perasaan rajin nak update blog.. tengoklah bila-bila aku ada masa nanti.. Ada je gambar-gambar baru.. gambar lama yang nak dijadikan cerita pun ada.. tapi, memang aku tengah malas sangat-sangat sekarang ni.. so, tunggulah erk...

Walaupun my baby Dhiyaa tidur.. kerja-kerja dah settle.. dan, aku ada banyak masa untuk blogging.. tapi, aku sangat malas nak update blog.. Why hah? banyak cerita yang aku simpan.. tak tahu bila nak blogkan.. bukan tak de idea.. idea sentiasa je ada.. berlegar-legar dalam kepala ni.. tapi, aku tetap rasa malas nak update.. nak salahkan siapa?

Apa-apa pun, aku memang malas nak updatelah.. aku pun tak tahu apa punca.. apa yang pasti.. aku memang malas... hahaha!!...


Kahwin!

Actually, kami balik TTJ sebab adik ipar aku kahwin.. Dia nikah 16/12/2011 bersamaan dengan hari Jumaat, lepas asar.. Cantik! tak percaya? 


Adik ipar aku yang perempuan tu.. Dia nikah kat masjid.. aku tak dapat join.. aku kan masih dalam pantang... so, tak bolehlah nak tengok majlis akad nikah...


Majlis kat TTJ hari Sabtu (17/12/2011), pengantin pakai baju warna gold... family pengantin pula berpakaian serba ungu... Alhamdulillah! semuanya berjalan lancar... aku tak dapat nak tolong banyak.. sebab aku kan masih dalam pantang.. mana boleh gerak aktif sangat.. aku cuma duduk tengok tetamu yang datang je.. nak makan lauk kenduri pun... aku cuma boleh makan daging salai masak lemak dengan rendang daging je.. yang lain-lain mana boleh makan lagi... itu pun, nasib baiklah ada juga rendang daging dengan daging salai tu.. kalau tak!... gigit jari.. telan air liurlah gamaknya aku... 


yang baju warna silver ni pula, kenduri kat sebelah pihak lelaki.. biras aku ni orang Melaka.. So, hari Ahad (18/12/2011) tu.. kami ke Melaka pula... 

[RAM]Fiksyen 302

Actually, aku ada banyak cerita yang nak dikongsikan bersama kamu semua.. tapi, aku sangat malas nak update.. Hutang dulu ya!.. kalau aku ada mood nak update.. Insya Allah! aku akan update juga nanti.. 

Tahu tak? novel Ramlee Awang Murshid yang terbaru dah ada di pasaran? Aku juga tak sabar-sabar nak tunjuk novel baru beliau yang sudah pun berada dalam genggamanku.. Hahaha!... jangan jealous


Amboi! sampai 3 kau rembat? Eh! bukan.. aku punya 1 je.. lagi 2 tu aku tolong orderkan untuk Kak Nurul a.k.a pu3mawar & pojiepooh je... Apa yang buat aku tak sabar-sabar nak tunjukkan adalah...........


tandatangan Ramlee Awang Murshid... hahaha!!... kau ada? aku ada... Apa-apa pun, aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada attokz dikulgai yang telah bersusah-payah membeli dan mendapatkan tandatangan RAM ini.... tanpa bantuan daripada attokz dikulgai... mimpilah nak dapat tandatangan RAM... Hahaa!!..

Novel ni aku terima semalam.. semalam juga aku dah habis baca.. Suspen! memang terkejut! ending tidak seperti yang aku duga... kalau nak tahu... dapatkanlah novel Fiksyen 302 sekarang! aku malas nak cerita... nanti orang kata aku bikin spoil pula.. apa yang aku perasan, novel ni lebih kurang macam mandatori je... cuma agak complicated sedikit... nak tahu ending cerita, kau mesti baca hingga muka surat terakhir!... Jangan percaya! Wah!...

Next target, Sunan Musafir.... 

Daun semambu

Sebelum ni, aku ada inform yang Inchek Hubby with si kakak kena chickenpox kan? Kalau tak ingat, baca balik entry ini.. dan, yang ini juga...

Dengan bantuan Kak Nurul a.k.a pu3mawar, akhirnya aku dapat juga daun pokok semambu.. Rupa-rupanya, daun semambu ni banyak juga kegunaannya dalam perubatan tradisional.. Berdasarkan apa yang aku baca kat melor.com, daun semambu ni bukan setakat boleh merawat chickenpox tetapi juga boleh merawat bisa pokok jelatang gajah dan meredakan demam panas. 


Hurrmmm.. daun semambu juga bersifat antiserangga.. sesuai digunakan untuk aktiviti bercucuk-tanam... boleh mengelakkan tanaman diserang serangga...

Petikan dari Mingguan Malaysia..
kaedah penggunaan pokok mambu untuk menghilangkan rasa gatal kerana demam campak ialah dengan mengambil beberapa helai daun kemudian ditumbuk sehingga lumat. Setelah itu sapulah daun tersebut ke badan pesakit. 
Bagi mengurangkan demam panas pula, rebus akar pokok mambu sehingga mendidih, kemudian ditapis bagi mendapatkan air rebusannya. Air tersebut diminum apabila suam. 
Bagi merawat bisa terkena pokok jelatang gajah pula, ambil beberapa helai daun pokok mambu yang segar, dibersihkan terlebih dahulu kemudian dikunyah mentah. 
Rasanya yang berangin seperti pudina bukan sahaja boleh mengurangkan bisa malah boleh menyegarkan mulut - Dr Azizol Abdul Kadir, Pengarah Bahagian Tumbuhan Ubatan FRIM


Tutti Frutti

Ini semua gara-gara tweet kak Nurul a.k.a @pu3mawar. Saja bikin aku terbakar.. Tak sabar rasanya nak habiskan tempoh berpantang ni... Rindu nak makan tutti frutti.. 


Dapat lalu depan kedai pun jadilah.. Tak masuk pun tak pe.. Pantang punya pasal... aku turutkan je.. Kalau dihitung-hitung... ada 26 hari lagi nak habiskan pantang... Sabar! Sabar! sekejap je tu...


Flavor yang jadi favorite aku.. chocolate dan vanilla.. dicampur dengan chocolate rice, M&M dan buah kiwi... terbayang-bayang di fikiran... aduh! parah ni... 


Hurmmm... aku patut lupakan tutti frutti untuk sementara waktu.. Kalau tidak.. parah aku nanti... kecur air liur... dalam pantang lagi ni... makanan sejuk-sejuk tak boleh makan... 

Salam Maal Hijrah 1433H

Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman



---------------------------------------

Aku harap masih belum terlewat untuk mengucapkan salam Maal Hijrah untuk kamu semua.. Pernah dengar lagu ni tak? Jangan kata tak pernah ok! setiap kali sambutan Maal Hijrah diadakan.. lagu nasyid ni mesti akan berkumandang di udara.. 

Aku pun pernah nyanyi lagu ni time sekolah rendah dulu.. Time tu aku aktif ok! aku join group nasyid Masjid Daerah lagi tau!.. Group kami selalu dijemput untuk mengadakan persembahan.. Kiranya lagu ni menjadi salah-satu lagu wajib kami setiap kali mengadakan persembahan.. selain itu, kami juga akan bermarhaban.. 

Masuk sekolah menengah, aku dah malas nak join mana-mana group nasyid.. 

Jahit tak cantik!

Lama juga aku tak update blog kan? Bukan tak nak update.. tapi, aku rasa macam letih je bila buka blog ni.. Penat meneran tak habis lagi kot.. hehe.. actually, aku dah selamat melahirkan bayi perempuan dengan cara normal.. Alhamdulillah!.. tapi, aku bukan nak update pasal baby.. tu kena tunggu lagi... aku nak cerita tentang perbualan yang aku dengar sepanjang berada dalam labor room.. mangsa kejadian adalah aku sendiri...

Kamu semua tahu kan yang si kakak lahir cesarean? haha! so, haruslah aku tak de pengalaman how to meneran bagai.. aku tahu aku sakit perut nak berak je.. makanya, semua jururawat yang ada di sekeliling aku harus beri sokongan moral kan? tidak terkecuali, Inchek Hubby... dia nampak how baby keluar from that area ok!.. 

Bila baby dah selamat keluar.. tinggallah aku dengan seorang doktor muda dalam labor room tu.. Doktor tu nak jahit bahagian sulit kat bawah tu lah.. tapi kan, sebelum tu... time aku tengah meneran... time doktor tengah menoreh bahagian sulit aku untuk memudahkan baby keluar.. ada pula seorang nurse ni tegur doktor tu... 

"Eh! doktor.. kenapa gunting macam tu? nanti susah nak jahit"...

Doktor tu diam je buat kerja dia..



Time aku tengah meneran tu, terlintas dalam kepala otak aku.. arghhh! sudah... mesti tak cantik nanti... teringat pula cerita seorang kawan pasal tuttttt... alamak! betullah apa yang dia cerita tu... 

Baby lahir pukul 3.22 pagi, aku discharge pukul 6.00 petang.. Hari yang sama.. Nak memanjangkan cerita.. hari ke-3 tu, ada 2 orang nurse dari Klinik Seksyen 7 datang melawat kat rumah.. check baby dengan aku sekali.. Salah-seorang nurse tu check aku kat bilik.. dia nak tengok luka kat bahagian sulit tu sama ada ok atau tak.. 

Nurse tu kata luka ok.. tak bernanah tapi jahitan kurang cantik sebab nampak ada isi terkeluar... Kan? dah kata... kalau dah nampak isi, mesti bahagian sulit tu tak cantik... sampai sekarang pun, aku masih tak boleh nak imagine rupa bahagian yang berjahit tu jadi macam mana nanti.... 

Lagi satu... tak kisahlah kalau kamu nak kata soalan bodoh atau apa pun... aku tetap nak tanya juga! jahitan tu memang kekal kat situ ke? Atau, benang tu nak kena buka macam kita operate kat perut tu?... Janganlah gelak! aku serius ni.. sebab aku tak pernah rasa lahir normal.. ini 1st time

Cerita check up lagi..

Hurmmm!!... selagi belum bersalin, selagi tu aku kena pergi check up kat klinik Seksyen 7 tu.. letih ok! Kepada kamu yang belum berkesempatan untuk mengetahui history check up aku... silalah rujuk entry ini, ini dan ini..

Kalau ikutkan tahap kerajinan aku, aku memang sangat malas nak update blog ok! tapi, disebabkan aku dah start bercuti dan tak de apa nak buat.. maka, aku pun merajinkan diri update blog ni untuk tatapan kamu.. Mana tahu kan... dah bersalin nanti aku jadi lagi malas nak update... baik aku update sekarang kan?... hehehe...

Ok! kita mulakan cerita pasal check up sekarang...

10th check up

Tarikh : 19/10/2011

Ujian;

ALB - N
Gula - B
Hb (gm%) - -

Pemeriksaan;

Berat badan (kg) - 58.3
Tekanan darah - 115/77
Edema - -/- (aku masih tak faham sampai sekarang!)

Jangkamasa;
Tempoh hamil (minggu) - 36 + 5
Tinggi rahim (sm) - 35

Janin;
Kedudukan / presentasi - cepn (ikut apa yang aku bacalah!)
jantung - + 140/min
gerak - +



11th check up

Tarikh : 27/10/2011

Ujian;

ALB - N
Gula - B
Hb (gm%) - -

Pemeriksaan;

Berat badan (kg) - 59 
Tekanan darah - 130/80 , 118/81 ( repeat!)
Edema - -/- (masih tak faham!)

Jangkamasa;
Tempoh hamil (minggu) - 38 + 1/7
Tinggi rahim (sm) - 36

Janin;
Kedudukan / presentasi - cepn (ikut apa yang aku bacalah!)
jantung - + 138/min
gerak - +

-----------------------------------------

itu cerita check up kat klinik Seksyen 7.. 

01/11/2011 pula aku ada appointment dengan doktor pakar kat Hospital Sg. Buloh. Aku ingat dah tak payah check air kencing bagai... kena juga!... aduh... letih aku... nasib baik senang nak kencing... masuk toilet je.. terus tadah bekas yang dibekalkan... 

Ujian;

ALB - N
Gula - B
Hb (gm%) - -

Pemeriksaan;

Berat badan (kg) - 60
Tekanan darah - 109/77, P-91 (yang ni aku tak faham!)
Edema - (tak de tanda @ tulis apa-apa)

Jangkamasa;
Tempoh hamil (minggu) - 39
Tinggi rahim (sm) - 38

Janin;
Kedudukan / presentasi - C (sama dengan CEPN tu kot!)
jantung - +
gerak - +


Banyak juga yang doktor pakar tu conteng-conteng dalam kad pink tu tapi satu apa pun aku tak faham.. maklumlah! bahasa kedoktoran ni cuma di kalangan mereka je yang faham... So far, doktor tu kata aku boleh deliver normal dan mereka anggap macam kelahiran pertama. Katanya, percentage untuk luka lama tu berdarah cuma 1% je.. Dalam 100 orang Cesarean, 90% berjaya melahirkan bayi dengan kaedah normal.. Harap-harap semuanya berjalan lancar... 

----------------------------------------

12th check up

Tarikh : 03/11/2011

Ujian;

ALB - N
Gula - B
Hb (gm%) - 11.7

Pemeriksaan;

Berat badan (kg) - 58.40 (yang ni aku musykil)
Tekanan darah - 117/78
Edema - -/- (sampai sekarang tak faham-faham!)

Jangkamasa;
Tempoh hamil (minggu) - 39 + 1
Tinggi rahim (sm) - 39

Janin;
Kedudukan / presentasi - cepn (ikut apa yang aku bacalah!)
jantung - + 147/min
gerak - + 

Kalau tak bersalin lagi, next week aku kena datang lagi check up pada 10/11/2011 jam 9.00 pagi.. Penat! 


Cuti panjang bakal bermula!

Dengan ini, aku mengisytiharkan bahawa pada tarikh 01/11/2011 akan bermulalah cuti yang panjang untuk diriku. Wow! 90 hari ok! jangan jealous! kalau jealous juga... sila plan mengandung sekarang! maka, dapatlah kamu bercuti panjang macam aku. Eh! 90 hari tu untuk orang-orang yang bekerja di sektor awam macam aku je.. bagi pekerja di sektor swasta, masih 60 hari lagi kalau tak silap.. 

Kalau diikutkan niat hati, hari ni pun aku nak ambil MC je.. tapi, memikirkan ada urusan yang perlu aku settle-kan sebelum bercuti panjang... niat yang tak berapa baik tu pun terpaksa aku cancel. Maklumlah! kan nak bercuti panjang.. aku pun tak nak ada kerja-kerja yang tertangguh disebabkan aku. Biarlah semuanya clear! meja pun clear. Janji aku dah settle-kan bahagian aku.. yang lain tu, pandai-pandailah ye.. aku tak nak fikir apa dah buat masa ni.. 

As I told you, aku punya Expected Delivery Date (E.D.D) kononnya pada 11/11/11.. tapi, kali kedua dan ketiga aku pergi scan... E.D.D aku bertukar pula tarikhnya.. 09/11/11 pula dah!... tak kisahlah! janji semuanya selamat. Jangan keluar time raya haji sudah!.. meraung aku!..hahaa... tak dapat makan sedap... 

Kalau ikutkan history kelahiran si kakak... E.D.D si kakak 07/03/09 tapi keluar awal 3 hari.. Adakah kemungkinan yang sama bakal berlaku sekali lagi? Kalau betul, mungkin.... baby keluar time raya haji... mungkin!..mungkin!... arghhh!!!!!!!!!.... tak kisahlah!... tapi, aku dah siap pesan kat baby supaya keluar on time.. hehee... harap-haraplah baby dalam perut ni dengar pesanan daripada mama dia... 

Kamu pun jangan lupa doakan agar semuanya berjalan lancar ye.. Semoga kelahiran kali ini dipermudahkan oleh-NYA.. Amin!!

Tanah Kubur Musim Ke-2

Wah! Tanah Kubur musim ke-2 akan mula bersiaran pada 04/11/2011 jam 7.30 malam.. Channel dan waktu bersiaran masih sama macam musim pertama dulu... Aku pun dah start cuti bersalin 01/11/2011 ni walaupun due date 11/11/11.. Wah! sakan aku tengok TV... hahaha!... Kat bawah ni salah-satu daripada episod drama Tanah Kubur yang aku suka tengok.. Ulang banyak kali pun tak pe.. Banyak pengajaran yang boleh kita dapat dengan menonton drama ni..  


Baca kat utusanonline pagi tadi.. Tanah Kubur akan masuk musim ke-2.. dengarnya, Tanah Kubur musim ke-2 masih lagi mengekalkan elemen drama yang sarat dengan mesej balasan ketika ajal. Isk.. ini yang buatkan aku tak sabar nak tunggu drama ni ditayangkan.  

Sumber : sini
Drama Tanah Kubur musim ke-2 ini juga masih mengekalkan tunggak utamanya, Nasir Bilal Khan. Aku cukup suka tengok lakonan dia walaupun kadang-kadang nampak macam over... Kalau aku tak silap, sebelum ni dia ada berlakon dalam drama Cinta si penggali kubur.. menangis aku tengok cerita tu.. Perwatakan dia ni memang sesuai kot untuk jadi si penggali kubur... Tapi, kalau dia berlakon jadi orang jahat.. sumpah! aku memang takkan tengok.. aku lagi suka tengok dia berlakon watak macam dalam drama Tanah Kubur ni.. 

My Happiest Moment

Kamu semua mesti ada sesuatu yang indah untuk dikenangkan? Begitu juga aku. Bercerita tentang kenangan terindah, tiba-tiba terasa nak join contest yang dianjurkan oleh Nuffnang ni... Saja cuba nasib. Menang atau tidak, itu soal kedua. Ini 1st time aku join contest yang dianjurkan oleh Nuffnang ni. 

Bertemakan Happy Photography, gambar ini jadi taruhannya. Gambar ini diambil pada 29 Mei 2008 bertempat di kampungku. Sesungguhnya ia merupakan detik-detik yang mencemaskan serta mendebarkan aku dan si dia. Alhamdulillah! pada saat ini, kami sudah selamat diijabkabulkan dan sah bergelar suami isteri. 


Tiada siapa pun yang dapat menafikan bahawa hari pernikahan adalah kenangan yang paling indah dalam hidup berumahtangga. Dan, semoga ia akan kekal menjadi kenangan terindah dalam hidup ini. 

Dalam hati terasa ingin menyanyikan lagu kenangan terindah...

Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang telah hilang darimu
Yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun 
Aku mampu untuk mengenangmu

Darimu...
Kutemukan hidupku
Bagiku...
Kau lah cinta sejati

Ooh...

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan 
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang telah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah

Ooh...

----------
Oh! ya... sebenarnya, hadiah-hadiah ini yang membuatkan aku teruja untuk join..
  • Hadiah Pertama ialah Olympus PEN Lite E-PL3 Kit bernilai RM 2,499
  • Hadiah Kedua ialah Olympus PEN mini E-PM1 Kit bernilai RM 2,099
  • Hadiah Ketiga hingga Kelima ialah Olympus PEN carry-all bag bernilai RM350


Kalaulah aku menang Kamera Olympus ni, pasti lebih banyak kenangan terindah yang dapat aku rakamkan. Insya Allah! Eh! kalau nak join contest ni, masih sempat lagi. Tarikh tutup penyertaan pada 11.59 pm, 12 November 2011 (Sabtu). 

Rajin-rajinlah buka website Nuffnang ye.. untuk join contest ni, klik sini je... Mana tahu kan rezeki kamu nak menang.. hehehe! 


Di sebalik 153

2 jam yang lalu, aku telah menerima email beserta dengan gambar print screen daripada Rakan Mayaku yang ke-153. Tahniah! Berikut adalah email yang aku terima daripada Fairus Mamat.

Assalamualaikum.
Nak dijadikan cerita, saya layan Innit Nuffnang dan ternampak tajuk entry yang awak "ping" di Innit Nuffnang dengan tajuk Cepat-Cepat. Then dengan segera dan cepatlah saya membukanya. Rupa-rupanya awak mencari followers yang ke 153. Erm.. Dengan bangganya saya terus menjadi followers awak yang ke 153. :)
Sebenarnya apa yang istimewanya nombor 153 tu? Cuba cerita.
Dilampiran saya ada sertakan gambar "printscreen" sebagai bukti saya adalah follower awak yang ke 153. - Fairus Mamat

Ok! nak tahu apa istimewanya angka 153 tu?  Nak aku cerita jugakah? Malaslah! Aku dah pernah bagi hint dalam entry terdahulu... Pergi baca sanalah ok!.. hahaha.... kalau malas juga, klik sini je... So, itulah istimewanya angka 153. Hint lagi! mesti kamu bengangkan.. Takkan aku nak cerita.. Kata Rakan Maya, so.... apa kata kamu cari sendiri jawapannya kerana semuanya ada dalam blog ini... Hehehe!

Kepada Fairus Mamat, tolong emailkan alamat kamu untuk tujuan penghantaran hadiah ye...

Cepat! Cepat!

Ingat lagi entry yang ini? Aku sedang menanti siapakah gerangannya yang menjadi rakan maya bertuah blog ini. Sesiapa yang menjadi rakan mayaku yang ke-153, aku minta kamu print screen dan emailkan kepada princesseryna@gmail.com ok!... Ada sesuatu sedang menanti kamu... Tolong ye! 


Cepat! cepat!


WordlessWednesday #7


WordlessWednesday #6




Bangkatan a.k.a Monyet Belanda

Mari berkenalan dengan haiwan ini... Nama saintifik bagi haiwan ini adalah Proboscis Monkey tapi lebih dikenali dengan nama Monyet Belanda di kalangan pencinta haiwan. Di Sabah pula, ia lebih dikenal sebagai Bangkatan atau pun Bayau. 
Gambar dipinjam dari sini
Kenapa ia dikenali sebagai Monyet Belanda? Apa kaitannya dengan Belanda? Tiada kaitan ok! Ada pendapat yang mengatakan ia diberi nama Monyet Belanda kerana bulunya yang kemerahan dan hidungnya yang panjang. Macam orang Belanda kot! Orang Belanda kan kulit putih merah dan berhidung mancung.. Mungkin itu dijadikan sebagai satu persamaan antara keduanya. Siapa tahu kan? 

Haiwan ini sebenarnya sangat pemalu. Tak macam monyet yang biasa kita lihat di zoo. Ia hanya terdapat di Kepulauan Borneo. Hidup berkumpulan di kawasan hutan bakau sepanjang pantai dan juga di tebing-tebing sungai. Kalau di kampung aku, haiwan ini boleh dijumpai di Hutan Paya Gambut, Klias, Beaufort. 

Gambar dipinjam dari sini.
Actually, aku sendiri belum pernah sampai ke tempat ini. Insya Allah! ada rezeki, jika dikurniakan dengan umur yang panjang... aku nak juga bawa family aku ke sini.. Kalau sebut Hutan paya Gambut, Klias.. mesti orang tak berapa tahu.. Kalau sebut Gerama River Cruising, confirmed! semua tahu...


Bukan tamak!

Bukan tamak ok! baby dalam perut ni yang request!.. hahaha! tak pasal-pasal nama baby yang kena jual.. apalah mama dia ni.. Dahlah belasah pizza hut seorang diri.. balik office, take away big apple donuts pula tu.. Nafsu makan ibu mengandung.. nak buat macam mana kan? Kenalah turutkan.. Nanti dah lepas bersalin.. kau ingat boleh makan ikut suka? Mana boleh! Kata nak jaga badan..


Lunch time tu, aku dah belasah dah pizza hut tu.. 4 slice untuk aku seorang.. tapi, aku tetap rasa macam tak cukup! tu yang aku bungkus donuts tu.. kali ni tak banyak.. 3 jenis je.. kalau ikutkan nafsu, mahu juga aku ambil sampai 6 jenis.. hahaa!!... tak agak-agak.. kau tu mengandung! jaga sikit makan tu.. jangan semua kau nak balun! kena diabetis nanti.. hah! padan muka... Isk..isk..isk.. minta dijauhkan.. harap-harap tak de.. setakat ni, aku dah pergi check up kat klinik Seksyen 7 tu... tak de pula detect gula dalam kencing aku tu... semut pun tak naik... 

~Entry ni dah lama aku peram dalam draft tapi disebabkan tahap kemalasan yang terlampau tinggi, baru hari ni aku touch up apa yang patut dan publish-kan.. 


Buah-buahan tempatan..

Orang kata buah tembikai itu sejuk. Orang mengandung atau dalam pantang tak boleh makan. Aku tak tahu. Mungkin betul, mungkin juga tidak. Bagi aku, itu semua bergantung kepada sejauh mana ia boleh diterima oleh sistem badan kita. Ada sesetengah orang boleh makan buah tembikai. Ada sesetengah pula, langsung tak boleh. Seperti yang aku katakan tadi. Bergantung kepada antibodi badan kita sendiri. 

Gambar dipinjam dari sini.
Actually, aku bukan nak bercerita tentang kesihatan. Itu kita serahkan kepada pakar yang lebih arif untuk bercerita. Ok! Kamu nampakkan gambar di atas tu? Tahu tak buah apa? Di Semenanjung ni, lebih dikenali sebagai buah tembikai. Tapi, tahukah kamu bahawa ada nama lain bagi buah ini? Di kampung aku, buah ini lebih dikenali dengan nama sikui. Kampung aku kat mana? Pergi check balik profile aku. Kalau ada tulislah. Kalau kamu datang ke Sabah, jangan terkejut kalau dengar perkataan sikui ok! Sikui tu merupakan sebutan orang tempatan bagi tembikai di Sabah. But, I'm not sure about the spelling.. Sikui or sekoi... sebab, ada sesetengah tempat yang menggunakan perkataan sekoi.. 

Ok! itu cerita tentang sikui a.k.a tembikai.. Sekarang, aku nak bercerita tentang betik pula.. 

Gambar dipinjam dari sini.
Kamu pasti tahu akan khasiat buah betik kan? Itu pun, aku malas nak cerita. Boleh tanya kepada mereka yang pakar. Ok! buah ni pun ada nama lain juga tahu! Kalau kamu datang kampung aku, jalan-jalan kat tamu besar (macam pasar karat kat stadium Seksyen 13 tu).. jangan terkejut kalau ada orang sebut kepayas. Kepayas tu maknanya buah betiklah. Orang kampung aku suka sangat bagi nama lain bagi buah-buahan. Kamu mesti tak faham. Bukan setakat buah. Ada juga beberapa perkataan yang orang di Semenanjung selalu sebut tapi mempunyai makna yang berbeza bila sampai di Sabah.

Ok! habis di situ. Aku nak tanya, ada sesiapa di antara kamu yang kenal buah markisah tak? Sebab, ada salah-seorang member twitter aku yang tak tahu apa itu buah markisah. Inilah dia buah markisah.


Kedua-dua gambar dipinjam dari sini.
Seperti yang aku baca dalam blog ini, buah markisah sebenarnya berasal dari negara Brazil. Ia boleh didapati di Kepulauan Borneo. Dulu, time aku kecil-kecil... aku suka minum jus markisah ni.. Buah ni boleh dijadikan jus sama macam buah-buahan yang lain.. 

Gambar dipinjam dari sini.


Panas!!

Semalam dan hari ini dikhabarkan bahawa office ini akan mengalami kepanasan yang berterusan. Katanya, alat penghawa dingin masih rosak. Aduh! aku terasa seperti sedang berada dalam bilik sauna. Panas! macam kena bakar atas bara pun ada juga... 

Macam ini!

Gambar dipinjam dari sini.. 
Faham! api neraka itu lebih panas berbanding dengan api di dunia. Itu aku sangat faham! cuma, sebagai insan yang sangat lemah... aku terasa akan bahang kepanasan itu. Adakah mungkin kerana dosa-dosa yang pernah aku lakukan? Allahualam! Hanya Allah S.W.T. sahaja yang mampu memberikan jawapannya. 

Tiba-tiba aku teringat movie Knowing yang berkisarkan tentang hari kiamat version orang barat. Antara yang berlakon dalam cerita tu adalah Nicolas Cage. Aku cukup minat dengan dia.. Apa sahaja cerita yang dia berlakon, aku mesti nak tengok! dan, ada kejadian yang tak mungkin dapat aku lupakan sampai hari ini.. Bukan aku sahaja, Inchek Hubby pun mesti tak lupa punya. Tak payahlah aku cerita.. Rahsia! hahaha...



Bila tengok cerita ni.. menginsafkan aku untuk seketika.. mula terfikir tentang kiamat.. tentang akhirat.. tapi, itulah... insaf kejap je... insaf time tengok cerita tu je.. Actually, aku dah tengok cerita ni berulang-kali kat HBO. Aku tak kisah tengok cerita ni banyak kali.. sebab cerita ni memang best.. aku nak cerita lebih lanjut.. aku tak pandai nak cerita.. apa kata kamu tengok sendiri nanti.. Aku pasti! HBO mesti ulang lagi cerita ni.. ulanglah berapa kali pun.. aku tetap nak tengok juga.. 

Ok! berbalik kepada cerita tentang kepanasan. Bayangkanlah! aku dengan perut memboyot.. duduk dalam office yang panas.. sudahlah panas, kipas pun tak de. Memang tak buat kerjalah jawabnya. Kalau buat kerja pun, memang tak concentrate.. dengan ketiak berpeluh.. pasti menimbulkan rasa kurang selesa kan? Badan melekit-lekit.. terasa ingin terjun kolam sahaja.. kalau keadaan ini berterusan, boleh pengsan aku dibuatnya.   

Nak kena subscribe eh?

Ingat lagi tak entry pasal channel 618 tu? BabyTV tu? hah! kalau tak ingat... pergi baca balik kat sini... kalau tak pun, baca kat sini pun boleh.. Aku suka sangat ok! tak de nak gaduh-gaduh dengan si kakak lagi.. Kalau tak, asyik tengok channel tu je... bosan ok! 

Tak nak aku subscribe channel tu.. cukup-cukuplah channel yang sedia ada.. itu pun dok ulang-ulang.. kau layanlah sampai bosan.. Kalau ada cerita baru ok juga... cerita lama pun tayang balik... lagi bosan! kalau tayang cerita Miss Comet.. tak pe juga... hahaha!.. favorite aku tu... 

Lagi yang tak best, Raja Lawak pun dah ditukar ke Channel 132.. Warna! channel hiburan no.1 katanya... Aku dahlah tak subscribe Pakej Mustika tu.. memang hampeh! yang best-best, semua letak kat channel berbayar... nak untung lebihlah tu... channel yang ada tu, sepatutnya kau improve-lah dulu.. 

Tapi, why-lah channel yang tayang cerita tamil tu kau tak letak kat channel berbayar erk? Aku bukan tengok pun! Cerita cina yang best-best tu pula yang kau suruh bayar.. aduh! Bosan ok! dahlah cerita-cerita lawak pun nak kena bayar... 


Hah? Blog aku diintai?

Terkejut! buka je NN.. konon nak tengok statistik.. padahal nak tengok duit kempen je.. hehe.. Ok! ok!.. memang aku terkejut ok! macam tak percaya blog aku diintai.. tapi, oleh siapa? nak tahu? tengok gambar kat bawah ni...

klik untuk penglihatan yang lebih jelas!
Serbia tu! Apa yang mereka nak dari blog aku ni ye? Apa yang mereka cari? aku pun tak tahu... Jangan kaitkan aku dengan puak pengganas sudahlah... Risau juga.. tiba-tiba je intai blog aku.. sangat musykil... 

Aku atau mereka yang tak faham?

Ada sesiapa boleh tolong fahamkan untuk aku tak? Aku takut tersilap faham! Inilah kerja harian aku. Buat minit untuk dapatkan kelulusan tuntutan perubatan. So far, kerja ni ok! sebab aku dah expert! cis! konon je... walaupun dah expert, kadang-kadang buat aku sakit hati.. 

Semalam, aku ada terima call daripada salah-seorang anggota. Bertanyakan tentang tuntutan perubatan untuk ibu beliau. Ceritanya, ibu beliau terlibat dalam kemalangan jalanraya dan memerlukan pembedahan dijalankan segera. Dan, beliau menggunakan G.L (Guarantee Letter). G.L tersebut nampaknya tidak laku kerana pihak hospital berkenaan mengatakan bahawa peralatan yang digunakan semasa pembedahan tersebut tidak dibekalkan oleh pihak mereka dan beliau diminta membuat pembayaran terlebih dahulu. Pihak hospital mengatakan bahawa beliau boleh membuat tuntutan perubatan berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil.21 Tahun 2009. 

Ok! berdasarkan apa yang aku faham, permohonan perbelanjaan bagi pembekalan semua jenis / kategori alat untuk ibu bapa yang sah kepada seseorang pegawai adalah tidak dibenarkan.! Cuba rujuk gambar di bawah ini. 

Klik untuk lebih jelas

Tapi, anggota berkenaan berkeras juga. Beliau mengatakan bahawa beliau telah menghubungi JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam - Bahagian Saraan) dan mendapat kepastian yang beliau boleh membuat tuntutan balik. Beliau juga meminta agar aku menyemak semula pekeliling yang sama perenggan 2, iaitu berkenaan dengan pembekalan alat ortopedik. Rujuk gambar di bawah.

Klik untuk lebih jelas
Ok! apa yang aku faham memang permohonan perbelanjaan untuk pembekalan alat ortopedik yang berharga sehingga RM10,000.00 boleh diluluskan oleh Ketua Jabatan tanpa sokongan / perakuan BPP, KKM (Bahagian Perkembangan Perubatan, Kementerian Kesihatan Malaysia) tetapi ia masih tertakluk kepada syarat bahawa permohonan tersebut hendaklah mematuhi peraturan yang telah ditetapkan dan Ketua Jabatan tidak mempunyai sebarang kemusykilan... Ini bermakna, kita tetap berpegang kepada syarat-syarat dan peraturan-peraturan umum yang telah ditetapkan sebelum ini... 

Cuba baca betul-betul! Dalam perenggan kedua, dinyatakan secara jelas bahawa ia merupakan syarat-syarat dan peraturan-peraturan tambahan. Dan, ia patut dibaca bersama dengan syarat yang mula-mula tadi kan? So, aku yang tak faham? atau, mereka lebih faham daripada aku? 

Boleh kamu fahamkan untuk aku? 

There was an error in this gadget