PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

MAKANAN TRADISI KEGEMARANKU… EPISOD 2

Ari tuh aku ade citerr pasal mknn tradisi kegemaran aku kn???… kalo korang x ingat.. x pe laaa… korang bace blk N3 pasal ambuyat k….. gambo yg ade kat page tuh…. gambo ambuyat yg da d msk…. kalo yg mentah, kite x panggil ambuyat… tp kite panggil ambulung a.k.a sagu….

sagu 

sagu yg da d msk.. korang bleh tgk kat page ambuyat erk…

Ok… aku nak share ngan korang cara2 nak msk sagu…

Hidangan nih untuk mkn 5 orang k….

1 kg (6½ cawan) sagu rumbia
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air

Cara membuat ambuyat:

Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.

Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.

Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. Kacau hingga sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).

Ambuyat yg telah msk sedia utk dimkn… peringatan utk korang ye… ambuyat nih x de rase… tuh pasal kene cicah ngan kuah…

cicah ambuyat2

gambo kat atas nih utk dicicah ngan ambuyat… btw, kuah bambangan nih nampak agak pekat… so, kite kene tambah ngan sedikit air panas…. Actually, kite bleh cicah ambuyat nih ngan ape2 kuah skali pun… tp, kene mkn panas2…. jgn kemam… jgn kunyah… telan terus… so, jgn pulas beso sgt… agak2 lerrr…. mak aiii… terliur laa plak…


0 cakap-cakap:

There was an error in this gadget