PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

PERNAH GAGAL???…

Ntah!!!… mlm nih aku rase nak menulis…. tp, aku pun x tau aku nak tulis pasal ape???…. ermm… korang pernah gagal x???… mesti pernah kn??.. x kira laa gagal dlm bercinta kerr… dlm perkahwinan kerr… dlm pelajaran kerr… aku ngaku… aku pernah gagal… gagal dlm cinta… juga dlm pelajaran… transparent laa.. aku gagal dip ari tuh…. tp, niat utk blajo tuh x pernah padam dlm diri aku… aku tau… aku sedar… aku x sepandai org len… tp, aku pun bukan laaa bodo sgt…. cuma aku kurang berusaha jer… aku sedar kelemahan aku… aku akan cuba perbaiki kelemahan tuh… tp, aku rase down bile org yg rapat ngan aku seolah2 mcm memperlekehkn niat aku utk sambung blajo lg skali…. mmg aku nangis… mmg aku x pandai ckp omputeh…. dulu, x mo dengo ckp cikgu… skang padan muka aku… aku sedar d mane silap aku time tuh… tp, ape salah nyerr kalo bg aku change skali lg kn??…. aku akan cuba belajar drpd kegagalan tuh.. kalo aku x gagal… aku x kn cuba utk berusaha lebih kuat lg kn??….. lg pun, time tuh aku tgh peknen… tgh mabok gilerr2… mmg aku x dpt nak bg tumpuan kat study… org lelaki mane tau sakit peknen tuh camnerrr…. depa tau soh kite paksa diri jerr… try tgk kalo depa yg peknen… silap aku gak.. da tau mabok terok… x mintak plak cuti khas…. kn padan muka aku lg…. bukan rezeki aku utk blajo tinggi2 agaknyerr… ye laaa…. sebulan pas aku report duty kat putrajaya… dpt plak panggilan msk UMS… course yg mmg aku minat plak tuh…. KAUNSELING BELIA DAN ORGANISASI… Ijazah lg tau…. kalo x, may be aku bleh jd kaunselor da skang nih kn????…..


AKADEMI FANTASIA KEMBALI LAGI…

 

AF-Logo

Nampaknyerrr AF suda kembali di kaca tv.. Korang layan sefanatik dulu x?…. hehheee…. Aku kalo dan tgk… aku tgk laaa…. Kalo x…. x de laaa nak tgk sgt2… Sbb aku tgk AF skang nih da kureng skeet laaa.. may be sbb aku da makin berusia kot…. hhuhu…. aku cuma layan AF2 jerrr…

af2collage

Time nih aku siap beli cd mingguan lg…hahahaaa….


2 TAHUN AKU BLOGGING…

Aku betol2 x sangke yg ari nih suda genap 2 thn aku blogging… drpd x de ape.. sampe laaa mcm2 aku letak dlm blog nih….. citerrr still berterabur….hehehe… suke aku laaa nak citerr camnerr kn?? font kaler jerr tuko2… tuh pun setawon skali… hehehee…. aku jd excited gilerrr bile tau blog aku da 2 thn.. hehehee… hepi besday utk my blog…hehehee…


HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!….

 

BIRTHDAY

Aku sgt2 bersyukur kpdMu Ya Allah!!!… kerana izinMu, aku masih lagi bernafas pada hari ini… Ya Allah!!… Kau permudahkanlah kehidupanku… Kau limpahilah aku dengan kemurahan rezekiMu… Ya Allah!… Kau berilah aku kesihatan yg baik agar aku dpt meneruskn hidupku utk beriman kpdMu…. Ya Allah!!!…,


MAKANAN TRADISI KEGEMARANKU… EPISOD 2

Ari tuh aku ade citerr pasal mknn tradisi kegemaran aku kn???… kalo korang x ingat.. x pe laaa… korang bace blk N3 pasal ambuyat k….. gambo yg ade kat page tuh…. gambo ambuyat yg da d msk…. kalo yg mentah, kite x panggil ambuyat… tp kite panggil ambulung a.k.a sagu….

sagu 

sagu yg da d msk.. korang bleh tgk kat page ambuyat erk…

Ok… aku nak share ngan korang cara2 nak msk sagu…

Hidangan nih untuk mkn 5 orang k….

1 kg (6½ cawan) sagu rumbia
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air

Cara membuat ambuyat:

Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.

Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.

Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. Kacau hingga sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).

Ambuyat yg telah msk sedia utk dimkn… peringatan utk korang ye… ambuyat nih x de rase… tuh pasal kene cicah ngan kuah…

cicah ambuyat2

gambo kat atas nih utk dicicah ngan ambuyat… btw, kuah bambangan nih nampak agak pekat… so, kite kene tambah ngan sedikit air panas…. Actually, kite bleh cicah ambuyat nih ngan ape2 kuah skali pun… tp, kene mkn panas2…. jgn kemam… jgn kunyah… telan terus… so, jgn pulas beso sgt… agak2 lerrr…. mak aiii… terliur laa plak…


ORANG TU TANYE….

Nih citerr kul 4.00 ptg ari Rabu bersamaan ngan 10/3/2010…. Ade lerr sorang akak tuh tanye aku…

Akak tuh : Dik.. dik.. meh cnie jap…

Aku : Ade ape kak?…

Akak tuh : Nih tudung lilit ke?…

Aku : Bukan kak… pesyen sarung gak kak…

Akak tuh : Dia jual skali ngan anak tudung ker?? Brape?

Aku : 12 hengget jer kak…

Akak tuh : Lembut kain dia erk…. (sambil tgn dok ralit kaco tudung aku)…

Aku : Kak… sy pakai tudung sume yg murah2 jerr… cap ayam jerr… malas laaa nak beli mahal2…. nnt kuar pesyen lain plak…. beli plak tudung pesyen tuh… hehehee.. (nih aku cakap dlm hati jerr)…


SEMUA PASAL KAMPUNGKU… PART 1 EPISODE 2

Korang mesti menyampah giler2 ngan aku kn??… asyik citerr pasal kg jerr… mcm x derr citerr len kn??… hehehee… aku saje jerr…. weii… kali nih aku nak share ngan korang camnerr nak wat jeruk bambangan plak….

Bahan2 diperlukn;

- 5 biji buah bambangan ( amik isi jerr tp biji jgn buang plak)

- biji bambangan yg diparut

- sedikit garam

Cara menyediakan;

Hiris isi bambangan & parut biji bambangan td…

Pas tuh, gaulkn semua bahan2 td ngan sedikit garam…

kemudian, simpan dlm botol kedap udara.. bile nak mkn, korang bleh laa boh cili potong skeet.. boh blacan skeeet…. pas tuh, perah limau kasturi… sedap…. bleh mkn ngan ambuyat…. hehehee…

nyummm…

 


SEMUA PASAL KAMPUNGKU… PART 10 EPISODE 2

Sblm nih aku ade tunjukkan kat korang pokok tuhau kn???… hehehee… so, today aku nak share ngan korang camnerr nak wat jeruk tuhau nih… Senang jerrr…

Bahan2 yg diperlukan;

tuhau (kuantiti ikut suka) - dihiris

bawang putih - dihiris

cuka

cili padi

garam

Akhir skali, korang gaulkn jerr sumerrr bahan2 tuh…  asal cukup rase… sudeh!!!… nih yg paling basic laaaa yg aku tau…hehehee


SEMUA PASAL KAMPUNGKU… PART 13

 

terang bulan

Hehehee…. skali lg kite citerr pasal kg aku k…. Kat kg aku kuih nih lebih dikenali ngan name kuih terang bulan… actually, aku pun x tau mane depa dpt name tuh…. kalo kat peninsular, depa panggil kuih apam balik….


SEMUA PASAL KAMPUNGKU… PART 12

 

kelupis

Alamak!!!…. mesti korang kate aku tipu kn???… ari tuh kate da abis da citerr pasal kg aku…. tup tup.. ari nih ade plak lg citerr pasal kg aku.. hahahah!!!… sure korang menyampah lg kat aku nih….hehehee…. btw, aku nak introduce 1 lg kuih tradisional kg aku…. ok… gambo atas tuh name nyerr kuih lamban @ kuih kelupis… name kuih & fizikal kuih tuh pun mengikut kawasan pengeluar nyerr….

isi kelupis1

gambo nih plak adlh isi kuih kelupis….

kelupis2

Yg nih pun gambo kuih kelupis gak…

kelupis-ready

actually, kuih kelupis nih dimkn bersama kuah kacang.. alaaa… mcm kite mkn nasi impit tuh… nak mkn ngan rendang pun bleh…. kuih kelupis nih biase nyerr ade time2 raye @ kenduri kaween… saudara mara akan bergotong royong utk menyediakan kuih nih…


KENANGA VS CEMPAKA

kemboja

Nih atas nih namenyerr bunga kenanga…. isk…isk…isk… ade gak yg x tau nak beza bunga kenanga ngan bunga cempaka…. meh cnie meh aku nak tunjuk gambo bunga kenanga & cempaka kat korang….

cempaka

Hah!!!… yg nih baru bunga cempaka…. korang tgk laaa sendiri……….. poning teman nak layan kome nih….


SEMUA PASAL KAMPUNGKU… PART 11

 

sate ulat sagu

Aku rase nih laaa last N3 pasal kampung aku… tp, aku akan try cari idea yg best2 utk share ngan korang… uppsss… aku lupe plak… korang nampak x sate kat atas tuh???… korang rase sedap x???… cuba teka sate ape????……. heheee….

ulat sagu 

Psssttt!!!…korang…. nih laaa ghupe asal sate kat atas td… hehehee…. ULAT SAGU… aku pun x mkn menatang nih…. tekak aku x sanggup nak terima laaa…. org kate laaa kn… menatang nih sedap kalo mkn mcm tuh jerrr…. isk…isk…isk…. btw, menatang nih x glemer sgt kat sabah… tp ade gak laaa yg mkn… menatang nih glemer kat sarawak nun…. depa punye pebret nih……. 


SEMUA PASAL KAMPUNGKU… PART 10

 

tuhau

Hehe.. da sampe part 10 da… nih mknn yg sgt2 glemer di kalangan org2 kadazan dusun d sabah… name mknn nih ialah tuhau….

pokok tuhau

nih laaa pokok tuhau……. aku pun x reti mkn bende alah nih… saje jerrr introduce kat korang….


SEMUA PASAL KAMPUNGKU… PART 9

 

amplang

AMPLANG…. kopok yg diperbuat drpd ikan… ikan ape??.. aku pun x tau…. kalo nak tau… p tanye kat org2 tawau @ sandakan… tp, kalo korang tau pas nih… kompom korang x nak mkn daaa…. hehehee….. saje jerrr nak bg psiko kat korang…. kopok nih mmg sedap….


SEMUA PASAL KAMPUNGKU… PART 8

 

kacang tapuk

Kite sambung lg erk citerr psl kg aku…. Ok!!!… kuih nih name nyerr kacang tapuk (tapuk = sembunyi/sorok).. kacang tanah tuh disaluti ngan tepung… ade yg gulung biase… ade gak yg simpul… ape2 pun… inti nyerr adlh kacang tanah… care wat kuih nih…. jgn lerr tanye kat aku erk… aku tau mkn jerrr… wat nyerr aku x tau laa plak…. hehehe


There was an error in this gadget