PESANAN PENTING DARI PENAJA!

About Me

My Photo
RinnAzrinah
Alam Budiman, Selangor, Malaysia
I am Sabahan! 'Aku,saya,me,I,kami,kita' bagiku maknanya tetap sama..
View my complete profile

ENTRI POPULAR SEPANJANG MINGGU

SELAMAT TINGGAL 2009…

Sepanjang tahun nih, aku rase byk gak kenangan2 manis @ pahit yg berlaku dlm idop aku….

Spt biase… ikuti laa susur galur penceritaan nih erk…

JAN – x de citer menarik utk aku share ngan korang…

FEB – my mom & my dad fly from sabah pd penghujung bln… my mom dtg utk jaga aku time berpantang…

MAC – bln yg plg best coz dlm bln nih laaa Zahraa dilahirkn…. Zahraa lahir 04/03/2009…. aku mendapat hadiah ulangtahun ke-27 yg sgt2 berharga dlm idop aku… Birthday aku 15/03…. dlm awal bln nih gak aku berulang-alik ke hospital sg.buloh… My mom fly to sabah pd hujung bln…

APR – aku tinggal ber2 ngan Zahraa…. Best gak melayan dak kecik nih…. x de org len… sbb tuh laa kot Zahraa kenai aku sgt2…hehehe

MEI – aku mula bekerja….. x de citer best yg bleh aku share ngan korang lg time nih….

JUN – x de yg best…

JUL – pun x de yg best…

OGOS – still x de yg best…

SEPT – 1st time blk sabah bwk Zahraa naik flight… 1st time gak laaa beraye ngan Zahraa….

OKT – x de yg best…

NOV – x de yg best…

DIS – cuti2 malaysia kat melaka….. huhu… sempat gak laa g naik menara taming sari tuh… bwk Zahraa….

 


INFLUENZA A(H1N1) : PANDUAN PENJAGAAN KESIHATAN DIRI DI RUMAH {MODE MELEKAT}

Jangkitan virus influenza A(H1N1) telah menular di kalangan masyarakat kita dan sesiapa sahaja berisiko dijangkiti virus ini. Oleh hal yang demikian, setiap anggota masyarakat perlu mengambil langkah-langkah pencegahan untuk mengelak virus ini dari terus merebak dan mengancam kesihatan kita semua.

Sekiranya anda berasa tidak sihat atau mengalami gejala selesema (influenza-like-illness), anda dinasihatkan untuk berada di rumah dan tidak pergi ke tempat kerja, sekolah atau mana-mana tempat awam.

Semasa berada di rumah, anda dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah berikut :

A.Penjagaan Kesihatan Diri Di Rumah

* Jika demam makan ubat paracetamol mengikut dos yang disyorkan.
* Demam yang telah reda tidak bermaksud anda telah sembuh tetapi boleh membuatkan anda berasa lebih selesa. Patuhi arahan pada label ubat. Dapatkan nasihat pengamal perubatan tentang ubat yang disarankan, sukatan yang sesuai, kesan sampingan ubat dan bila pengambilan perlu dihentikan.
* Berehat secukupnya.
* Banyakkan pengambilan cecair (termasuk air mineral, bubur, isotonik, jus buah-buahan dan sup) bagi mengelakkan dehidrasi.
* Sekiranya mengalami tanda-tanda kecemasan seperti di Perkara (C) segera dapatkan rawatan doktor.
* Pastikan pengudaraan yang baik di rumah (contohnya membuka tingkap di bilik, dapur, tandas dan bilik mandi).

B.Nasihat Untuk Pesakit Dan Ahli Keluarga Bagi Mengawal Jangkitan Di Rumah

1.Amalkan adab batuk yang baik

Pesakit mesti mengamalkan adab batuk yang betul. Gunakan tisu atau sapu tangan apabila batuk atau bersin. Cuci tangan dengan sabun dan air atau bahan pencuci tangan berasaskan alkohol. Buang tisu yang telah digunakan ke dalam tong sampah.

2.Tingkatkan penjagaan kebersihan diri

Pesakit dan semua ahli keluarga mesti mengambil langkah-langkah berikut :
* Kerap mencuci tangan dengan sabun dan air atau bahan cuci tangan berasaskan alkohol.
* Keringkan tangan dengan tisu atau tuala yang berasingan untuk setiap ahli keluarga.
* Cuci pinggan-mangkuk dan peralatan lain serta permukaan-permukaan yang kerap disentuh, dengan menggunakan bahan pencuci yang biasa digunakan di rumah.

3.Jangan kongsi peralatan peribadi

Peralatan seperti pinggan-mangkuk dan kain seperti tuala, cadar dan selimut tidak boleh dikongsi oleh ahli keluarga pesakit. Semua barangan ini perlu dicuci dengan sabun dan air.

4.Menjarakkan diri (Penjarakan Sosial - Social Distancing)

* Pesakit dinasihatkan supaya tidak meninggalkan rumah sehingga mereka sembuh, lazimnya selama 7 hari.
* Pesakit seboleh-bolehnya diminta tinggal di bilik berasingan.
* Ahli keluarga, khususnya yang cenderung mendapat komplikasi (khususnya ibu hamil) seboleh-bolehnya hendaklah menjarakkan diri daripada pesakit sekurang-kurangnya (1) meter untuk menggelakkan jangkitan.
* Sekiranya pesakit terpaksa keluar rumah contohnya, untuk mendapatkan rawatan beliau hendaklah memakai penutup mulut dan hidung (mask), mengamalkan adab batuk yang baik dan kerap mencuci tangan.

C.Panduan Menilai Tahap Kesihatan Diri Di Rumah

* Secara amnya demam selesema boleh sembuh dengan sendiri. Namun begitu, anda perlu mendapatkan rawatan SEGERA di hospital jika anda mengalami mana-mana tanda dan gejala berikut :

1. Masalah pernafasan : sesak nafas, semput, warna bibir bertukar menjadi biru/ungu
2. Batuk berdarah atau kahak berdarah
3. Sakit dada berterusan
4. Cirit-birit atau muntah yang kerap
5. Demam berterusan melebihi 3 hari ataupun demam berulang selepas tiga hari pulih
6. Berkelakuan tidak normal, keliru, kurang responsif kepada rangsangan atau sawan
7. Rasa pening apabila berdiri
8. Kurang kencing

TAG DRPD L@N@ Journal

my hubby

Owh!!!… aku telah ditag oleh seseorg…huhu

Ape yg menarik pasal tag nih adlh….. pasal suami….

Jom layan…

1 - FIRST TIME JUMPA YOUR HUBBY BILA AND KAT MANA?

- kat putrajaya…. kat depan petronas Presint 9..

2 - LOVE AT FIRST SIGHT?

 - aku rase x!… coz aku ade pakwe time tuh…

3 - WHO IS HE WHEN THE FIRST TIME U MET HIM?

- mcm tuh gak laa sampe skang nih… (nakal)

4 - HOW LONG IT TAKES FOR HIM TO ASK U OUT FOR A DATE?

 - kite org starting sbg member jerrr… x de dating2 pun..

5 - FIRST PLACE DATING DI?

- kalo x silap aku…. kat the mines kot… hehhee

6 - HOW HE PROPOSED?

- camnerr aku nak explain erk….

7 - SPECIAL DATE WITH UR HUBBY?

- special date???…. di hari persandingan kot…huhu

8 - CHANGES THAT HE ASKED YOU TO DO?

- kene pandai jaga diri laa bile da jadi bini org nih…

9 - WHAT IS ABOUT HIM THAT U LOVE SO MUCH?

- x mo share bleh x???….hehehee

10 - WHAT IS ABOUT HIM THAT U WISH HE WOULD CHANGE?

 - skang pun da ok… cuma nak kene improve skeet jerr…

11 - YOU WILL LOSE YOUR MIND N CRACK YOUR HEAD WHEN HE?

- time dia senyap…. tuh tandanyerr ade yg x kene la tuh…

12 - YOU WILL SMILE TRU YOUR EYES FOR THE WHOLE DAY WHEN HE?

- hehheee……. pepaham sendiri laaa erk….

13 - COMPLETE BELOW SENTENCES 'MY LOVE TOWARDS MY HUBBY IS BIG AS...'?

- ermmmmmmmmmm….. hanya aku & dia saja yg tau…

so….. aku nak panjangkan tag nih kpd --->>>> kak nurul ; kak naim ; kak haiza ; anjelik & kpd sesape jerr yg rase nak jwg tag nig yerr….


BUAH APE NIH???…

DSC00119

Korang tau x buah ape nih???….

actually, buah nih ade kat sabah & sarawak jerrr…

kat peninsular bukan x de… ade…. tp monyet jerrr yg mkn…

aku ckp betul nih…

aku pernah jumpe buah nih dlm utan time aku kursus kat kedah last year……

buah nih sedap… manis….

buah nyerr lebih kurang same ngan buah cempedak tp isi nyerrr kecik skeeet drpd buah cempedak…

kalo kat kg aku, mak aku suke wat kuih… alaaa… mcm goreng cempedak… goreng pisang sumerr tuh lerrr…..

korang kene dtg sbh kalo nak rase buah nih…. buah nih bermusim gak kalo x silap….. huhu….


9 NYAWA…

9 nyawa

Akhirnya….. berjaya gak aku mendapatkn novel hasil tulisan Ramlee Awang Murshid yg terbaru nih… Lama gak aku tunggu… Aku hampir2 terlupa psl novel nih… cik wanie yg ingatkn td… hehehe… Aku g beli novel nih kat MPH tgh hr td… g ngan kak nurul pas lunch…


AIDILADHA & KESIHATANKU..

Terlebih dahulu aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kpd sape2 yg menyambut perayaan tersebut.. Tp, aidiladha kali nih, aku mcm nak demam.. Nasib baik la aku cepat2 mkn panadol activefast td… kalo x, susah gak.. aku betul2 x larat.. panas dlm.. kat luar sejuk gilerrrr… trase menusuk2 d tulang…. Kalo tgh demam, bleh x kite bf baby???…. x berjangkit kerr demam nnt???….


DOA BUAT AYAHANDAKU…

Ya Allah Ya Tuhanku!!!…

Kau berilah ketenangan dalam jiwanya

Kau berilah kelapangan dalam dadanya

Kau berilah kesihatan yang baik kepadanya

Ya Allah Ya Tuhanku!!!…

Berilah dia ketenangan jiwa

Berilah dia kelapangan dada

Berilah dia kesihatan yang baik

Ya Allah Ya Tuhanku!!!…

Andai dia dekat padaku

Akan aku berikan sepenuh perhatianku kepadanya

Andai dia ada di sampingku

Akan aku korbankan masa terluangku kepadanya

Andai dia ada di sisiku

Akan aku serahkan kasih sayangku kepadanya

Ya Allah Ya Tuhanku!!!…

Sesungguhnya aku memohon kepadaMu agar Kau permudahkan hidupnya… Jangan Kau seksa dia dengan kepayahan… Kerana aku tahu.. dia tidak mampu menghadapinya… Semoga ayahandaku beransur pulih kesihatannya…


POYO KERR????

page aku

Bile aku bace blk blog aku nih… trase sgt kepoyoannyerr… header bukan main canthek jerr ayat tp content ntah ape2 jerr…. korang rase aku patut tuko kerr x header kat atas tuh???…. Korang rase sesuai kerr header tuh ngan aku punyerrr blog content???…. mcm poyo jerr kn???…. blog aku mcm da jadi cacamarba jerr… ntah pape…


CANDAS…. APE NIH?…

candas

ari tuh aku ade janji ngan korang kn nak wat N3 pasal mende alah nih…. ok.. nih aku da tunaikn janji aku… nih laa dia candas yg digunakan utk mkn ambuyat… Lain tempat, lain plak ghupe bentuk candas nih…. bentuk yg nih kebanyakkannyerr digunakan oleh org2 sblh beaufort…..

candas02

Candas nih jenis yg nih digunakan oleh kebanyakkan org di sblh Beaufort

candas-papar

gambo atas & bwh nih plak digunakan oleh org2 sblh papar

candas-papar02

ghupe2nyerrr byk N3 psl ambuyat & candas nih kat blogsport…

credit diberikan kpd tuan punyerrr gambo… aku main amik jerrr… aku x ingat sape punyerrr blog ntah…. aku main terjah jerr….


BOLA… (KEMARAU 61 TAHUN BERAKHIR)

bola 4

Tersenyum lebar Yamtuan Besar Negeri Sembilan…

Daulat tuanku!!!

bola 3

Para penyokong Pasukan Negeri Sembilan D.K

Hoben Jang Hoben!!!….

bako kerusi

dibakar @ terbakar??….

Piala Malaysia da pun berlalu.. tp, aku baru berkesempatan utk update blog psl bola… aku layan gak bola ari tuh… tempat duduk VIP lg…. (depan tv)… lg best.. x de org kaco…. aku ngan abg siap sorak2 lg time pemain N9 sumbat gol…. abg semangat laaa nengok coz pasukan kg dia masuk final… menang plak tuh!!!…..


LATEST UPDATE : BENGANG!!!

Rase cam lama da x update blog….  Bukan x de isu… byk!!!! tp, aku x tau nak start camnerr…. Aku tgh bengang gilerrr ngan sorang manusia nih… Bukan baru skali 2 aku dengo dia dok kate “dok wat keje yg org lame tinggalkan”….. ngan bhs pasar @ kasarnyerr… bersihkn taik org laaa…. cara dia ckp seolah2 org lain dok wat taik jerr…. teringin nak jadik pencacai kerr???… Kalo aku tau dia dok kata gitu kat org lain…. aku sepah2 kn brg dlm setor tuh… biar dia kemas blk….. dlm setor tuh…. bile brg kurang jerr… aku cover ngan name aku sendiri…. aku kate aku amik utk kegunaan pentadbiran… lupe nak rekod jerrr…. tp, ko bleh plak sesuke hati ko kate budak curi brg setor…. time aku amik alih keje org dulu…. byk gak aku clearkn taik2 yg org tinggalkn.. tp, x derr plak aku dok jaja sane-cnie yg aku dok cuci taik org…. kalo aku nak citerr….mmg pjg… da bleh wat novel da… tp, aku jerrr malas nak bukak citerr…. tp, today… aku mmg x bleh sabo ngan manusia nih…. aku x pernah nak celako kn org… ari nih… mmg aku CELAKO kn org…. mane2 format yg aku wat tuh… ko dok sedut…. tp, bile suh ko wat…. hampeh!!!… sume bende ko x tau!!!…. kalo ikutkn hati yg marah nih…. nak jerr aku printkn borang option bersara awal utk ko…. keje nak sampe 58 thn… tp x produktif wat perrr!!!….. duit nak…… dulu kate aku mcm2… susah nak mintak brg laaa…. leceh laaa… hah!!!…. yg ko tuh???…. wat harta opiz mcm harta sendiri….. suke sgt wat tuduhan melulu…. da laaaa………. jgn sampe aku wat surat terbuka utk ko plak…..


MAKANAN TRADISI KEGEMARANKU…

DSC00127

Yg dlm bekas kaler pink tuh org kampung aku panggil ambuyat a.k.a sagu…

ambuyat nih nak kene mkn ngan ngan dia punyerr pakej lengkap….

kene ade kuah utk cicah…

nak mkn ambuyat nih… x bleh kunyah…

pas cicah ngan kuah tuh terus telan….

nak mkn guna sudu @ garfu pun bleh….

actually, kene mkn ngan candas…

candas nih lebih kurang cam chopstick laaaa…

tp, hujung dia bercantum…. x mcm chopstick erk…

nnt laa… kalo ade mase.. aku upload laaaa gambo candas tuh camnerr…

Pakej lengkap utk hidangan ambuyat nih ade laaa

1. Ambuyat

2. Kuah / Cicah ( bleh wat drpd mangga/bambangan/tempoyak/telur rebus )

3. Lauk-pauk ( x kisah lauk ape pun )

4. Sayur

5. Kalo ade ikan masin lg best….



RAYA ALAF BARU

P1020002

Nih laaa org skang….

Dolu2 kite g beraye pakai baju melayu…baju kurung…

kebaya….. tp, skang nih… korang tgk laaa…

pakai t-shirt ngan jeans jerrr….

ape nak jadi nih???….



MCD : COCA-COLA CONTOUR GLASS..

COCACOLA2

iklan nih aku dpt kat blog…..

DSC00134

dan-dan…. lunch time aku kirim kat cik ainie..



MALAS NAK UPDATE… HATI DA KAT KAMPUNG….

sile rujuk tajuk N3 kat atas erk…..

mmg malas sgt2 nak update…

tunggu pas raye erk…



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1430H

untitled

Sempena bulan baik nih…

aku nak mintak maaf zahir & batin kat korang2 sumerr erk… harap2 dpt laa dimaafkan….. selamat hari raya aidilfitri…. kpd yg yg blk kg tuh… berhati2 laaa erk….



BLOG YANG CACAMARBA…

korang prasan x yg blog aku nih da jadi cacamarba daaa…

mcm2 isu ade….

isu beso…

isu kecil…

isu yg ntah ape2….

tp lantak laaa kn…

da aku tuan punye blog kn???…

ikut ske aku laaa kn….

huhu…



BORING…

Nih lerr keje aku time boring2…huhu

layankn ajerrr…

DSC00093

DSC00101

DSC00094

DSC00102

DSC00103

DSC00106

DSC00666

N3 gambo jerr erk…



MIKHAIL…

DSC00669

Tetibe plak kuar gambo novel nih…huhu

aku x brani nak ngaku yg aku nih peminat no.1 RAM…

coz, aku tau da ramai sgt yg ngaku jd peminat no.1 dia…

tp kan… bukan laa nak kate ape…

nih salah 1 novel yg sempat aku amik gambo…

bleh dikatakan aku da ade kesemua novel RAM…

bleh check list kat sblh nih….

cuma malas nak amik gambo jerrr…



DUNKIN’ DONUTS…

aku bukan laaa pencinta tegar donut…

time aku peknen ari tuh… mmg yerr…

aku gilerrr nak mkn donut…

yg nih…. bukan sbb aku nak mkn…

tp, sbb cute sgt… tuh yg aku beli donut nih….

DSC00062



AKSI TERLAMPAU DI BULAN PUASA…

aku malas nak citerrr byk laaa…

korang layankn ajerr gambo nih erk….

DSC00095

DSC00531

nih antara org2 yg keletihan pose….

sampe tido tuh….

kesian kat depa erk….



LIVERPOOL???

DSC00054

Aku bukan laaa peminat tegar Liverpool…

tp, aku sajerr jerr amik gambo nih utk menjeleskn org tuh….

Aku da puas round kat COURTS MAMMOTH tuh…

cari gak laaa MU kerr…. Arsenal kerr…. tp aku x jumpe!!!

Aku jumpe Liverpool jerrr…..



AIS KOSONG???….

Ais kosong tuh camnerr erk????

Bile dok kat kedai mkn..

ade laaa org2 yg sebut mende alah nih…

ais kosong 1!!!….

DSC00053

Nih kerr ais kosong???…

Nak minum ape kalo cam gini???….

Asal x minta air jerr???….

Ais nih korang nak telan kerr???….

huhu



There was an error in this gadget